Rata metabolismului se referă la numărul de calorii arse în timpul zilei pentru funcționarea de bază a corpului (de exemplu, funcționarea inimii și a plămânilor). Cercetătorii americani au efectuat măsurători pentru a constata cum diferă rata metabolismului de la individ la individ.
Prima descoperire a fost aceea că supraponderalii consumă mai multe calorii din cauza faptului că au organele interne mai dezvoltate și o masă corporală mai mare. Însă, dacă se păstrează proporțiile, oamenii grași și cei slabi au o rată metabolică similară.
Diferențele mari apar între persoanele foarte grase și cele cu foarte mulți mușchi. Se știe că mușchii au nevoie de mai multă energie pentru a funcționa. În concluzie, oamenii cu o masă musculară dezvoltată au o rată metabolică mai mare. Cercetătorii au mai descoperit faptul că supraponderalii au impresia că mănâncă mult mai puțin decât în realitate.
Tocmai de aceea, supraponderalii spun că mănâncă foarte puțin, dar tot iau în greutate. Câțiva voluntari au fost rugați să scrie pe hârtie ce au mâncat în timpul zilei. Astfel, cercetătorii au constatat că toți voluntarii au notat mai puține alimente. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că pentru supraponderali mâncatul a devenit un reflex.
Cercetătorii au mai atras atenția asupra pilulelor de slăbit. Deși se spune ca aceste pilule măresc metabolismul, rezultatele lor nu au fost dovedite. Singurele substanțe care au un efect concret sunt cofeina și nicotina.
Însă, acestea cresc tensiunea arterială și au efecte adverse foarte dăunătoare organismului. Cea mai bună cale pentru arderea grăsimilor sunt exercițiile de tip cardio (înot, alergat, mers pe bicicletă), sporturile de echipă (fotbal, baschet, paintball) și evitarea sedentarismului.