Aceste legume frumoase, de culoare mov (care iniţial e posibil să fi avut forma unui ou) fac parte din familia Solanaceae, care mai conţine şi cartofii, roşiile şi umbra nopţii (o specie otrăvitoare).
Vinetele ajută la reducerea nivelului colesterolului
Originare din India şi din alte părţi ale Asiei de Sud-Est, vinetele sunt cultivate de mii de ani ca hrană şi medicament. Întrebuinţarea lor tradiţională ca tratament împotriva cancerului trebuie să aibă un suport valabil, deoarece conţin inhibitori recunoscuţi drept substanţe chimice anticancerigene.

În urma unor experimente desfăşurate pe cobai, s-a demonstrat că această plantă reduce cantitatea de grăsime depozitată în artere, deci vinetele trebuie incluse în regimul alimentar al hipertensivilor.

Vinetele sunt însă adesea consumate prăjite, preparare care le sporeşte considerabil conţinutul caloric. Dacă săraţi vinetele înainte să le preparaţi, le eliminaţi sucul amar şi o cantitate de apă. Tăiaţi-le cu un cuţit din inox (nu cu unul oxidabil), săraţi feliile şi lăsaţi-le pe o parte timp de jumătate de oră. Spălaţi-le apoi sub jetul de la robinet, uscaţi-le cu hârtie de bucătărie şi lăsaţi-le la cuptor până când se rumenesc.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 20kcal;
  • Vinetele conţin puţin potasiu, calciu şi vitamina A;
  • Ajută la reducerea nivelului colesterolului şi hipertensiunii arteriale;
  • Pot preveni apariţia cancerului;
  • Trebuie consumate cât sunt mici, preparate la cuptor; vinetele mai mari sunt ideale pentru ratatouille;
  • Trebuie evitate de persoanele care suferă de artrită reumatoidă;

În cazul în care cultivaţi vinete, frunzele se pot încălzi şi folosi pe post de comprese pentru tratarea puroiului, arsurilor şi rănilor. Aveţi grijă însă: frunzele sunt toxice şi trebuie folosite numai extern.
Yandex