Micul dejun
Una dintre greşelile cele mai comune pe care le fac cei vor să slăbească este faptul că sar peste micul dejun. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts au descoperit că oamenii care nu iau micul dejun, sunt de cinci ori mai predispuşi la obezitate decât cei care şi-au făcut un obicei din a nu „sări” peste prima masă a zilei.
Pierderea in greutate: motive si solutii
Acest lucru este cauzat de faptul că după un somn de 6-8 ore, corpul funcţionează cu rămăşiţele de energie din ziua precedentă. După ce se termină şi energia respectivă, fiecare dintre cei care nu iau micul dejun se îndreaptă către cea mai facilă sursă de energie şi anume, zahărul.

Zahărul
După cum se ştie, zahărul este unul dintre alimentele care duce la formarea kilogramelor în plus. Specialiştii recomandă ca micul dejun să fie servit la maximum 90 de minute după ce ne-am trezit. În cadrul studiului menţionat mai sus, specialiştii au stabilit că cei, care iau micul dejun la mai mult de 90 de minute după ce s-a trezit, sunt cu 147% mai predispuşi la obezitate. Mai mult, cei care nu iau micul dejun, nici după 3 ore sunt, sunt cu 173% mai predispuşi la obezitate.

Un alt motiv pentru care nu are loc scăderea în greutate este faptul că în dietă se află prea mult zahăr. Zahărul se găseşte peste tot în jurul nostru, chiar şi în alimenetele catalogate sănătoase, cum sunt cerealele de dimineaţă.

Problema constă în faptul că zahărul creşte nivelul de insulină din sânge (insulina este un hormon care îi spune organismului să nu mai ardă grăsime), iar grăsimea din corp nu mai este arsă. Nutriţioniştii recomandă să citim cu atenţie etichetele pentru a detecta prezenţa zahărului sau, mai bine, să înlocuim cerealele de dimineaţă cu o omletă. Un studiu american a arătat că cei care manâncă la micul dejun ouă, în restul zilei consumă cu 264 mai puţine calorii decât în mod normal.

Exerciţiile fizice
Un alt motiv pentru care nu se slăbeşte, este faptul că exerciţiile de aerobic nu sunt însoţite de exerciţii de dezvoltarea a masei musculare. În cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Connecticut, cercetătorii au împărţit voluntarii în două grupuri.

Ambele grupuri aveau aceaşi dietă, dar unii făceau exerciţii de aerobic, iar alţii făceau exerciţii aerobic combinate cu exerciţii de dezvoltarea a masei musculare. La finalul studiului s-a constatat că, deşi toţi slăbiseră acelaşi număr de kilograme, cei care au făcut exerciţii de mărire a masei musculare scăpaseră de mai multă grăsime, iar cei care făcuseră doar aerobic slăbiseră şi din masa musculară.

Consumul alimentelor sărace în grăsimi
Al patrulea motiv pentru care anumite persoane chiar nu reuşessc să slăbească este faptul că există un consum foarte mare de alimente sărace în grăsimi. S-a demonstrat că dacă o persoană ştie că mănâncă alimente cu puţine grăsimi, consumă o cantitate mult mai mare decât dacă alimentul avea multe grăsimi. Astfel, în final se ajunge ca un om să introducă în corp mai multe grăsimi, deşi consumă un aliment „slab”.

Nutriţioniştii recomandă să consumăm alimente cu mai multe calorii, datorită faptului că senzaţia de saţietatea se menţine mai mult timp. Pe de altă parte, alimentele sărace în grăsimi nu ţin de foame şi obligă la un consum mult mai mare.

Ultimul lucru care ne poate împiedica să slăbim este faptul că urmăm un sfat greşit. Mulţi spun că este bine să urmăm o dietă bogată în carbohidraţi şi slabă în grăsimi. Acest lucru este total eronat. Pentru a se putea slăbi este bine ca dieta să fie echilibrată şi niciodată carbohidraţii să nu fie predominanţi în alimentaţie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment