Substanţele găsite în broccoli (printre care şi sulforafan) şi alte legume de acest gen previn inflamaţia căilor respiratorii, astmul, rinitele alergice sau bolile cronice obstructive.

Sulforafanul stimulează creşterea producţiei de antioxidanţi în căile respiratorii, care protejează ţesuturile de la daunele radicalilor liberi sub influenţa aerului poluat, polenului, fumului de tutun şi emisiilor.
Broccoli protejeaza caile respiratorii de aerul poluat
Studiul a inclus 65 de persoane care au primit doze de această substanţă sau au consumat broccoli fiecare 3 zile, notează sanatatea.com. Unii au folosit în locul varzei, lucernă. Broccoli - cea mai bogată sursă de sulforafan, în timp ce în lucernă nu se depistează deloc.

"Am constatat că numărul de antioxidanţi în celulele căilor respiratorii a crescut de 2-3 ori, dacă participanţii au consumat broccoli", spune autorul studiului Mark Riddle. O astfel de strategie ar putea proteja împotriva unor procese inflamatorii."

Avantajul sulforafanului constă în faptul că acesta extinde gama de antioxidanţi, care blochează efectele multor poluanţi atmosferici.

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a măsura beneficiile acestei substanţe cât şi dozarea sa. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment