Există o largă varietate de specii de prune, multe dintre cele din Marea Britanie fiind hibrizi de porumbari şi corcoduşe. Probabil că îşi au originea în Europa de Est, fiind cunoscute şi întrebuinţate în întreaga Europă pentru mai bine de două mii de ani. Prunul japonez a fost introdus în SUA la sfârşitul sec. XVII de către expertul în fructe Luther Burbank.

Prunele conţin o cantitate redusă de vitamina C, o cantitate modestă de vitamina A şi puţină vitamina E. Sunt însă o sursă bună de potasiu. Prunele mari au mai multe zaharuri şi mai puţin conţinut în acizi, dar şi o valoare medicinală importantă.
Prunele, bogate in potasiu
Prunele sălbatice din arbuşti ţepoşi sunt întrebuinţate la prepararea ginului de porumbar, o băutură alcoolică tradiţională folosită şi ca remediu la tratarea diareii. Prunele sunt foarte utilizate în medicina orientală, îndeosebi prunele Umebushi tradiţionale, care ajută la tratarea bolilor digestive, dar au un gust foarte neplăcut.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 20kcal;
  • Prunele sunt bogate în potasiu;
  • Aceste fructe sunt bune pentru inimă, circulaţie şi în tratarea reţinerii de fluide;
  • Se recomandă să se consume foarte proaspete şi coapte sau la cuptor;

Sfaturi
Jeleul şi gemul de prune sălbatice sunt un remediu excelent pentru gâtul uscat şi iritat. Pentru efecte imediate, dizolvaţi o linguriţă cu vârf într-un cană de apă fierbinte în care aţi adăugat suc de lămâie şi puţină scorţişoară şi beţi acest amestec înainte de culcare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment