Merişoarele sunt unele dintre puţinele fructe originare din America de Nord, fiind folosite secole întregi de către indigeni ca hrană şi medicament.

Indienii îşi spălau răniie cu suc de merişoare, iar vracii preparau comprese cu aceste fructe extraordinare pentru a extrage otrava din rănile provocate de săgeţi. Datorită concentraţiei de vitamina C din merişoare, primii colonişti din America de Nord au prevenit apariţia scorbutului şi, la scurt timp, balenierele americane au ajuns să transporte butoaie întregi de merişoare, la fel cum făceau navele britanice cu lămâile.

Americanii sărbătoresc şi astăzi a patra zi de joi din noiembrie printr-o masă de recunoştinţă la care se consumă curcan, pâine de porumb, cartofi dulci, plăcintă cu dovleac şi, desigur, suc delicios de merişoare.
Merisoarele, bogate in vitamina C
Decenii întregi, folclorul american a glorificat sucul de merişoare pentru rolul său în tratarea şi prevenirea crizelor de cistită cronice, iar studiile ştiinţifice au confirmat astăzi această întrebuinţare înţeleaptă străveche. S-a crezut mereu că aciditatea şi acidul hipuric din sucul de merişoare sunt motivul efectului său antibacterian, însă astăzi este aproape o certitudine faptul că alta este componenta cea mai importantă.

Merişoarele conţin o substanţă care acoperă pereţii rinichilor, vezicii urinare şi tubului conector, împiedicând acumularea de bacterii în ţesuturi, unde trăiesc şi se înmulţesc, S-a demonstrat că un pahar de suc de merişoare pe zi este de zece ori mai eficient în anihilarea bacteriilor din urină decât antibioticele clasice.

Alte studii au mai arătat că majoritatea pacienţilor cu infecţii urinare cronice se vindecă dacă beau un pahar de suc de merişoare în fiecare zi. În general, rezultatele sunt mai bune decât cele obţinute în urma tratamentului clasic cu antibiotice.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard 11 kcal;
  • Sunt bogate în vitamina C;
  • Merișoarele sunt benefice pentru tratarea cistitei şi altor infecţii urinare;
  • Sunt utile pentru întărirea sistemului imunitar;
  • Se recomandă să se consume ca suc şi neîndulcite;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment