Există o legendă populară conform căreia bolnavii de artrită trebuie să evite căpşunile, pentru că sunt acide, însă aceasta este departe de realitate. Marele botanist suedez Linnaeus recomanda căpşunile ca remediu ideal pentru tratarea artritei, gutei şi reumatismului.

Vorbea din experienţă personală, pentru că se vindecase de gută după ce consumase aproape numai căpşuni, zi şi noapte. Această dietă agreabilă funcţionează probabil, deoarece căpşunile ajută la eliminarea din corp a acidului uric care irită mult articulaţiile.

Căpşunile sunt faimoase pentru că reduc tensiunea arterială şi sunt recomandate în medicina tradiţională europeană pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Ele conţin o concentraţie modestă de fier, însă datorită conţinutului ridicat de vitamina C, fierul se absoarbe foarte bine, făcându-le utile în prevenirea şi tratarea anemiei şi oboselii. 100g de căpşuni oferă aproape de două ori necesarul zilnic de vitamina C.
Capsunile, bogate in vitamina C si fibre solubile
Căpşunile sunt bogate în fibra solubilă pectină, care ajută la eliminarea colesterolului. Aceasta şi proprietăţile sale puternic antioxidante le fac foarte eficiente împotriva afecţiunilor cardiovasculare şi circulatorii.

Există, de asemenea, dovezi certe cum că aceste fructe delicioase mai au şi proprietăţi antivirale. lată un medicament care nu necesită o lingură de zahăr pentru a fi luat. Aceste fructe de pădure minunate trebuie consumate separat sau la începutul mesei pentru a beneficia de toate efectele lor terapeutice.

Știați că...
  • Energie /porţie standard - 27 kcal;
  • Sunt bogate în vitamina C şi fibre solubile;
  • Căpșunile sunt bune împotriva cancerului, gutei, artritei şi anemiei;
  • Se recomandă să se consume proaspete şi coapte;
  • Pot provoca reacţii alergice la anumite persoane;
Câteva căpşuni pe zi în sezonul lor sunt cea mai delicioasă asigurare de sănătate pe care o cumpăraţi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment