Cea mai apreciată băutură din lume, depăşită ca şi consum doar de apă, cafeaua este cea care ne aduce, fără îndoială, şi beneficii, dacă o consumăm moderat.
Cafeaua, moduri de preparare
Espresso
Deşi este considerat varianta mai tare a cafelei, un espresso are de două ori mai puţină cofeină decât aceeaşi cantitate de cafea.

Diferenţa între o cafea la filtru şi un espresso constă în modul de preparare: cafeaua este fiartă cu ajutorul aburului, care iese cu o presiune precisă, între 9 şi 10 atmosfere. Pentru espresso se folosesc cele mai bune sortimente de cafea, iar aceasta se serveşte, de către cunoscători, fără zahăr sau lapte.

Cappucino
Este o combinaţie de espresso cu spumă de lapte (spuma de lapte e obţinută adesea tot cu aparatul cu care se face espresso - acesta, de cele mai multe ori, are o ieşire specială pentru abur; acest abur este ejectat într-un vas cu lapte, care, astfel, face spumă).

Caffe latte
Este un espresso în care se adaugă de cel puţin două ori mai mult lapte.

Cafea Arabica
Circa 75% din producţia mondială de cafea este acoperită de acest sortiment, considerat cel mai de calitate dintre toate. Specia de arbuşti cu acest nume creşte la altitudini de peste 2000 m. Contrar părerii generale, ea nu este un apanaj al zonelor arabe, în care preferat este, de fapt, ceaiul. Varietăţi: mocca, bourbon, brasilia.

Cafea Robusta
Împreună cu cafeaua arabică, reprezintă sortimentele cele mai consumate în lume. Este mai ieftină decât cea dintâi, pentru că arbustul creşte în zonele sub 2000 m, are un gust mai puţin aromat şi de obicei se vinde în variante de amestec cu arabica. Boabele de cafea robustă conţin de două ori mai multă cofeină decât cele de cafea arabică.

Cafea Liberica
Are o calitate asemănătoare cu cafeaua robustă, dar este produsă în cantităţi mici la nivel global, deoarece creşte doar în anumite zone, şi de aceea este mai puţin întâlnită.

În lume există peste 50 de sortimente de cafea, dar puţine sunt cultivate pe scară largă, fie din pricina că au o procedură foarte dificilă de producţie şi de aceea sunt prea scumpe, fie că, invers, au o calitate inferioară.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment