Varza murată este o metodă ingenioasă de conservare a verzei.

Cât este crudă încă, varza este tăiată în fâşii fine şi aşezată pe piatră, cu sare de mare şi mirodenii, cum ar fi fructe de ienupăr. Fiecare strat este presat cu putere. Când oala este plină, sucul de varză fermentează şi produce acel gust acru pe care îl iubiţi sau îl urâţi. Producţia comercială la scară mare se realizează în butoaie de stejar sau în vase din oţel inoxidabil.

Timp de mai multe secole, varza murată a fost masa de regim a ţăranilor săraci din întreaga Europă, o metodă bună de păstrare a acestei legume găsită în abundenţă toamna, pentru a fi consumată şi în lunile mai sărace de iarnă.
Varza murata, bogata in vitamina C
Poate fi denumită pe bună dreptate aliment-minune, pentru că enzimele şi vitamina C din varză se păstrează foarte bine şi probabil a salvat milioane de oameni de la moarte sau debilitate, prin tratarea scorbutului. Varza murată este alimentul care a făcut posibile lungile călătorii ale căpitanului Cook şi uimitoarele fapte întemeietoare de imperii ale olandezilor în sec. XVII.

Vasele de comerţ ale olandezilor erau aprovizionate cu o cantitate mare de varză murată în lungile călătorii către Orientul Îndepărtat şi Americi, în timp ce echipajul vaselor comerciale rivale murea de scorbut.

Pe lângă conţinutul de vitamina C - 100 g oferă un sfert din necesarul zilnic recomandat în Marea Britanie - varza murată mai conţine şi calciu şi potasiu. Întrebuinţată tradiţional mai mult ca medicament decât ca hrană, varza murată este utilă în ameliorarea indigestiei, ulcerelor de stomac, afecţiunilor pielii, artritei şi răcelii.

Acidul lactic care se formează în varză în timpul lungului proces de fermentare are un efect de curăţare a tractului digestiv. Acest lucru permite multiplicarea bacteriilor benefice din intestine, distruge bacteriile dăunătoare şi însănătoşeşte tractul digestiv.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 3kcal;
  • Este bogată în vitamina C;
  • Este bună pentru prevenirea cancerului şi întărirea sistemului imunitar;
  • Este benefică în cazul problemelor digestive;
  • Se recomandă să se consume ca murături, dar se poate şi încălzi;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment