Alimentele zemoase, citricele proaspete au, pe langa efectul de hipersalivatie, si pe acela de a spala dintii de resturile alimentare, prin valoarea energizanta a sucurilor lor, bogate in vitamine hidrosolubile.

Prin masticatia viguroasa se produce un pH alcalin ce previne caria si parodontopatia. Aceasta masticatie este solicitata de alimentele bogate in fibre alimentare, cum ar fi legumele si fructele proaspete, bogate in celuloza si pectina. Aceste fibre au, pe langa rolul lor detergent si pe cel al uzurii uniforme a suprafetelor dentare ce contribuie la mentinerea sanatatii buco-dento-alveolare.
Alimentatia rationala ne salveaza dintii
Rezulta de aici ca alimentatia rationala, ce se refera la cantitatea, calitatea, proportiile elementelor esentiale din hrana, modul de preparare, constituie singura cale de a asigura o dezvoltare somatica sau psihica normala.

La calitatile energetice sau plastice ale alimentelor se adauga cele stomatologice, care prevad urmatoarele: alimentele ingerate au primul contact cu organismul uman in cavitatea bucala, ele trebuie sa fie spalate, pentru a se indeparta produsii toxici sau infectiosi, trebuie sa fie dure, casante, zemoase, nelipicioase, apetisante, ca sa favorizeze o masticatie viguroasa, o hipersalivatie cu autocuratire, o digestie a amidonului, un pH alcalin si un continut bogat in lizozim si izoaglutinine in saliva.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment