După cum bine se ştie, spanacul înseamnă fier. Generaţii întregi de mame care au încercat să dea spanac copiilor au pierdut însă timpul. Cantitatea mare de fier şi calciu din spanac nu este uşor digerabilă de organism, pentru că acesta mai conţine şi o concentraţie ridicată de acid oxalic. Acestea se combină cu minerale şi sunt excretate apoi ca săruri insolubile.

Spanacul mai este şi foarte bogat în clorofilă, de aceea se recomandă în cantităţi mari pacienţilor cane suferă de anemie, oboseală sau tensiune nervoasă. Ideal este să se consume crud, în salate.
Spanacul, bogat in clorofila si acid folic
Spanacul este deosebit de bogat în acid folic, substanţă cane se absoarbe foarte uşor, 100 g oferă trei sferturi din necesarul zilnic. Acest lucru îl plasează în fruntea listei de cumpărături a oricărei femei care doreşte să rămână însărcinată sau care aşteaptă deja un copil.

Bolnavii de cancer sau cei care sunt în pericol de îmbolnăvire, cum ar fi fumătorii înrăiţi, trebuie să includă în meniu o cantitate mare de spanac. Cercetarea asupra cancerului se concentrează tot mai mult asupra întregului spectru de carotinoide - nu doar betacaroten - cuprinse în legumele şi fructele verde-închis sau viu colorate, iar spanacul este mult mai bogat în aceste substanţe decât morcovii.

În studiile efectuate pe eşantioane de populaţii, s-a demonstrat că legumele de culoare verde închis, mai ales spanacul, protejează împotriva cancerului.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 23kcal;
  • Este bogat în clorofilă şi acid folic;
  • Este bun în prevenirea cancerului şi îmbunătăţirea vederii;
  • Este benefic pentru femeile însărcinate;
  • Trebuie consumat crud sau gătit în cât mai puţină apă;
  • Deoarece conţine acid uric, trebuie evitat de bolnavii de gută sau artrită;
Una dintre cele mai importante proprietăţi ale spanacului este capacitatea sa de prevenire a bolii de ochi AMD (degenerare maculară). Oamenii de ştiinţă sugerează că acest lucru se datorează betacarotenului, dar şi altor compuşi, luteina şi zeaxantina.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment