Gutuile sunt fructe bogate în vitamine și minerale. Sunt utile în răceală, fortifică organismul și acționează ca un puternic antioxidant. Se utilizează în compoturi, magiun sau tarte. Gutuile își au originea în regiunea Caucazului, în sud-vestul Asiei. Aceste fructe sunt cunoscute din antichitate.

La exterior, gutuile sunt niște fructe mari, aromate, având suculența redusă, gust astringent și consistența tare. Gutuile Se consumă în special sub formă de - gem, compot, dulceață, nectar, jeleu sau marmeladă.
Gutuile, proprietati
Prelucrate la temperaturi înalte, gutuile capătă o culoare roșiatică, deoarece sub acțiunea acizilor, pigmentul antocianina înlocuiește leucoantocianina, cea care oferă culoarea galben-pal pulpei fructului. În plus, după gătire, gustul gutuilor se atenuează.

Gătite sau proaspete, gutuile reprezintă o sursă deosebită de zaharuri simple, ușor asimilabile, elemente minerale și vitamine. Conținutul mărit de substanțe pectice, concentrate îndeosebi în coajă, le conferă un grad mare de gelificare. Acestea mai posedă un rol important în micșorarea colesterolului, a riscului de maladii cardiovasculare și în eliminarea din organism a substanțelor toxice, mai ales a metalelor grele.

Componența (la 100 g)
- carbohidrați - 15,3 g;
- zahăr - 12,53 g;
- fibre - 1,9 g;
- grăsimi - 0,10 g;
- proteine - 0,4 g;
- apă - 83,8 g;
- vitamina A - 40 mg;
- vitamina B3 - 0,2 mg;
- vitamina B6 - 0,04 mg;
- vitamina B9 - 8 mg;
- vitamina C - 15,0 mg;
- calciu - 8 mg;
- fier - 0,7 mg;
- magneziu - 8 mg;
- fosfor -17 mg;
- potasiu - 197 mg;
- sodiu - 4 mg;
- valoare energetică - 60 kcal (240 kJ);

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment