Nu mulți cunosc că multe dintre ceaiurile pe care le consumăm pentru a trata diverse afecțiuni posedă capacitatea de a încălzi organismul. Câteva dintre acestea, le puteți găsi mai jos.

Gălbenele, sunătoare
Cea mai bună formă de administrare a gălbenelelor sau a sunătoarei este infuzia, care se prepară cu o linguriță de flori la o cană cu apă (250 ml). Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se știe că și păpădia, care de multe ori se recomandă în tratarea problemelor digestive, stimulează eliberarea de căldură. Se pot utiliza atât frunzele și florile (în infuzii), cât și rădăcina (în decocturi, dar ele au un efect laxativ mai puternic).
Ceaiuri recomandate in perioada rece
Cătina, măceșele sau păducelul
Cătina, măceșele sau păducelul, posedă același efect de încălzire dacă se prepară sub formă de infuzie, cu o lingură de fructe la o cană cu apă. De la plantele date se pot folosi și frunzele, însă în acest caz se utilizează pentru infuzie doar o linguriță de frunze.

Cimbru și cimbrișor
Ceaiurile din cimbru și cimbrișor (cimbru sălbatic), utile în tratarea tusei, posedă și un efect de încălzire a organismului. Cimbrul și cimbrișorul nu produc o senzație puternică de căldură, ci elimină frigul acumulat, de aceea sunt utile în tratamentul răcelii. Se prepară o infuzie cu o linguriță de plantă la o cană.

Coacăz negru sau roșu
Ceaiurile din fructe uscate de coacăz negru sau roșu, mur și zmeur sunt pe lista remediilor care ne dau o senzație plăcută de căldură. Trifoiul roșu, un puternic antioxidant și energizant, acționează asupra sistemului circulator, de aceea se recomandă în zilele friguroase. Se bea în cantități mici: o ceșcuță (150 ml), maxim 2 pe zi. La o ceșcuță de infuzie se utilizează o linguriță de trifoi roșu uscat. Ceaiul se bea călduț spre fierbinte, însă, atenție, nu este recomandat seara târziu, deoarece poate provoca insomnie.

Ceai de rozmarin
Ceaiul de rozmarin nu este recomandat persoanelor hipertensive. Cei cu hipotensiune îl pot utiliza cu succes în zilele reci. Se poate prepara sub formă de infuzie, cu o linguriță de plantă uscată la 250 ml de apă, sau se poate adăuga în mâncăruri.

Mierea
O linguriță de miere este îndeajuns pentru a genera energie calorică pentru întreaga zi. Mierea nu se adaugă în ceaiul fierbinte, deoarece își pierde din proprietăți. Ceaiul trebuie să fie călduț. Se consumă și separat, ca aliment. Tot un efect de încălzire are și polenul, care se poate consuma sub formă de granule sau în amestec cu miere.

Ardei iute
Câteva picături de tinctură de ardei iute adăugate într-un ceai cald ne scapă imediat de senzația de frig. Capsaicina din ardeiul iute mărește cu circa 25% senzația de căldură din organism, iar efectul său este imediat. Se folosesc 5, maxim 10 picături de tinctură la un ceai. Dacă nu tolerați gustul iute, puneți picăturile de tinctură într-o lingură cu puțin ceai, apoi beți ceaiul rămas pentru a anihila gustul iute. Pentru a prepara tinctura, pisați 20 de grame de ardei iute uscat și amestecați cu 80 ml de alcool de 70-80 de grade. Țineți la macerat 8-10 zile, apoi filtrați prin tifon.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment