Proteinele vegetale din soia și fasole le înlocuiesc pe cele din carne. Cerealele integrale oferă vitamine, minerale și fibre esențiale. Ele ar trebui să fie cât mai variate: grâu, orez, secară, porumb sau hrișcă.

Germenii de grâu și tărâțele conțin fibre care micșorează riscul maladiilor cardiovasculare. Ovăzul conține mai multe proteine decât grâul măcinat și orezul brun, dar și fier și seleniu, care micşorează efectele colesterolului „rău".
Soia, recomandata bolnavilor reumatici
Tofu, brânza preparată din soia, oferă proteine importante pentru buna funcționare a inimii. Cercetările arată că substanțele active (fosfor, calciu, potasiu, magneziu, fier), vitaminele, lecitina și acizii grași nesaturați din boabele de soia previn cancerul mamar și osteoporoza.

În plus, soia este recomandată bolnavilor reumatici. Pentru combaterea oboselii nervoase, se recomandă salata verde. Planta este indicată și persoanelor cu insomnii, bronșită și astm. Specialiștii o recomandă și diabeticilor, deoarece micșorează glicemia.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment