Circa 300 de grame de varză consumate în fiecare zi previn tumorile maligne și anemiile. Beneficiile verzei diferă în funcție de sortiment. Varza albă este puternic hidratantă, în timp ce varza creață ajută la prevenirea gutei și gastritei. Varza este unul dintre medicamentele naturiste cu acțiune anti-cancerigenă. Sunt 4 varietăți de varză valoroase: varza albă, varza roșie, varza de Bruxelles și varza creață.

Specialiștii susțin că varza are rol terapeutic în peste 100 de afecțiuni. Substanțele active variază în dependență de specie. În varza de Bruxelles și în varza albă sunt prezente cantități mari de apă, dar și substanțe utile: proteine, glucide, vitamine (A, B1, B2, B6, B9, C, E, K,) și săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, sodiu, fier, iod și cobalt).
Varza, utila in prevenirea multor afectiuni
Varza roșie are efecte depurative și o valoare nutritivă mai mare decât cea albă. Cea de Bruxelles combate hipoglicemia mai eficient decât celelalte soiuri. În gastrită, colită și gută, nutriționiștii recomandă consumul a 3 - 4 pahare de suc de varză creață.

S-a constatat că consumul frecvent de varză crudă sau de suc are un efect benefic în prevenirea cancerului de colon. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele care consumă legume din familia cruciferelor (varză mai ales) sunt mai puțin expuse îmbolnăvirii de cancer de colon.

Varza albă este un produs nutritiv, energizant, remineralizant, antihemoragic, antiseptic, diuretic, cicatrizant, antidiabetic și antianemic. În gastrite hiperacide și ulcer gastric se remarcă 2 efecte majore - unul protector asupra mucoasei și altul antihemoragic, datorat vitaminei K prezente în compoziția acestei legume. Consumul de varză de 3 ori pe săptămână contribuie la completarea necesarului de vitamine și de minerale în cazul bolnavilor de anemie.

În cazul vârstnicilor, varza posedă un efect revigorant și combate procesul de îmbătrânire prematură. Consumul de varză se indică și femeilor însărcinate, datorită acidului folic. Cercetările arată că lipsa acestui acid din alimentație în timpul sarcinii duce la nașterea copiilor cu probleme neurologice.

În salatele de crudități, în preparatele mai puțin procesate, o porție nu trebuie să depășească 300 - 400 g pe zi. Sub formă de suc, se bea câte un pahar de 50 ml pe zi, între mese. Pentru a obține o băutură cu gust agreabil, în sucul de varză se adaugă suc de morcov și de lămâie proaspătă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment