Ardeiul iute conține o substanță numită capsaicină, care îi oferă gustul iute, însă posedă și alte proprietăți, utile în domeniul sănătății. Substanța dată poate inhiba anumite tipuri de dureri. Este un antioxidant care protejează ADN-ul față de celulele cancerigene, previne comoțiile și reduce nivelul colesterolului.
Cu toate acestea, ardeiul iute necesită a fi consumat cu precauție, deoarece, deși ajută la vindecarea unor tipuri de cancer (cancer mamar sau leucemie), consumul în exces mărește riscul apariției cancerului de prostată. Ardeiul iute este bogat în vitaminele A, B1, B2, C și P.
Consumat în doze mici, stabilizează digestia. În doze mari însă, posedă acțiune purgativă. Consumul regulat de ardei iute se recomandă uneori în afecțiuni ca anorexia, congestia ficatului sau probleme vasculare.
Eficientă în tratarea maladiilor gâtului este gargara cu decoct de ardei iute. Durerile genunchiului la cei care suferă de osteoartita sau reumatism pot fi tratate cu cremă pe bază de capsaicină.