Ardeiul iute conține o substanță numită capsaicină, care îi oferă gustul iute, însă posedă și alte proprietăți, utile în domeniul sănătății. Substanța dată poate inhiba anumite tipuri de dureri. Este un antioxidant care protejează ADN-ul față de celulele cancerigene, previne comoțiile și reduce nivelul colesterolului.

Cu toate acestea, ardeiul iute necesită a fi consumat cu precauție, deoarece, deși ajută la vindecarea unor tipuri de cancer (cancer mamar sau leucemie), consumul în exces mărește riscul apariției cancerului de prostată. Ardeiul iute este bogat în vitaminele A, B1, B2, C și P.
Ardeiul iute inhiba anumite tipuri de durere
Consumat în doze mici, stabilizează digestia. În doze mari însă, posedă acțiune purgativă. Consumul regulat de ardei iute se recomandă uneori în afecțiuni ca anorexia, congestia ficatului sau probleme vasculare.

Eficientă în tratarea maladiilor gâtului este gargara cu decoct de ardei iute. Durerile genunchiului la cei care suferă de osteoartita sau reumatism pot fi tratate cu cremă pe bază de capsaicină.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment