Patrunjelul este de mult timp raspandit in intreaga lume, dar patria lui se considera Marea Mediterana. Radacina “petr” in limba greaca inseamna “piatra”, de fapt pe pantele pietroase a Marii Mediteraniene a inceput istoria patrunjelul.

Patrunjelul: proprietati utile
In culinarie se foloseste atat radacina, cat frunzele patrunjelului. El se foloseste in supe, carne, fructe de mare, salate.
Patrunjelul, proprietati utile si daunatoare
In patrunjel se contin vitaminele A, din grupa B, P, K, C. In 50 g de patrunjel se gaseste norma zilnica de vitamina C pentru adulti. Patrunjelul este util in boli ale ficatului, vezicii biliare, diabet zaharat.

Patrunjelul are proprietati anti-alergice, antibacteriene, stimuleaza digestia.

El regleaza metabolismul salin, elimina metalele grele din organism. Este un mijloc puternic de curatare si detoxifiera a organismului. Decoctul din frunze inalbeste tenul, inlaturand petele pigmentare si pistruii.

Patrunjelul: proprietati daunatoare
Nu au fost gasite.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment