În ultima perioadă, medicii se confruntă cu o dilemă, deoarece aceştia nu ştiu dacă să recomande consumul de bere - cu toate că ar însemna să încurajeze consumul de alcool - sau să-l interzică.
Atat omul de rand, cat şi persoanele specializate au auzit de beneficiile acestei băuturi, atat pentru sănătatea corporală, cat şi pentru frumuseţe. Mai mult, cele mai recente studii demonstrează că berea nu este tocmai o băutură de care trebuie să te fereşti.
Prin studii făcute în întreaga lume s-a demonstrat că un consum moderat de bere în comparaţie cu un consum excesiv sau abţinere protejează împotriva problemelor cardiovasculare precum atacul de cord şi unele forme ale acestuia. Se estimează că un consum de 30 g de alcool pe zi (3 pahare de bere) poate reduce riscul de apariţie a bolilor de inimă cu 24.7%. Pe de altă parte, cercetările au arătat că o bere pe zi (10 g alcool) poate creşte nivelul de colesterol HDL cu 4%.
De exemplu, în Germania, unde berea este băutura preferată, cercetările au confirmat efectul benefic al berii. Profesorul Hoffmeister a calculat că dacă s-ar opri din consum consumatorii de bere din Europa, s-ar înregistra o creştere a problemelor cardiovasculare, o scădere a duratei medii de viaţă cu aproximativ 2 ani şi o scădere în fericirea generală. Este cunoscut că un consum de aproximativ 3 pahare de bere pe zi poate reduce riscul de apariţie a bolilor de inimă cu aproximativ 24.7%. În cazul unui consum moderat de bere, riscul unui deces timpuriu este redus relativ pană la riscul abţinerii. Consumatorii de bere prezintă un risc egal sau mai mic decat cei care se abţin.
Contribuţia la o dietă sănătoasă
Berea este făcută din ingrediente sănătoase: malţ, hamei, drojdie şi apă. Toate aceste materiale au componente naturale care contribuie la o dietă sănătoasă şi echilibrată. Berea poate face parte dintr-o dietă echilibrată, furnizand minerale şi vitamine esenţiale. Este bogată în potasiu şi săracă în sodiu - echilibrul perfect pentru o presiune arterială sănătoasă. Consumatorii de bere sunt protejaţi împotriva organismelor care sunt cunoscute drept cauze ale ulcerului stomacal şi pot fi un factor de risc pentru cancerul de stomac.
Un litru de bere furnizează o medie de 20% din cantitatea zilnică de fibre recomandată şi unele beri pot furniza pană la 60%. Consumul de bere nu te îngraşă, cu condiţia ca ea să fie parte a unei diete echilibrate şi să fie consumată cu moderaţie la masă. Berea furnizează calorii în aceeaşi cantitate cu băuturile nealcoolice. Ca şi painea, care este de asemenea făcută din cereale, berea este o excelentă sursă de vitamine care sunt esenţiale pentru viaţă. Într-adevăr, procesul de malţificare creşte valoarea nutritivă a cerealelor utilizate la obţinerea berii. În general berea este bogată în vitamina B, spre exemplu acid nicotinic şi riboflavin.
Este săracă în calciu şi este bogată în magneziu, care poate ajuta la protecţia împotriva pietrelor la vezica biliară şi la rinichi. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care consumul zilnic al unui pahar de bere a arătat că reduce riscul apariţiei pietrelor la rinichi cu 40%.
Berea nu îngraşă
Un pahar de lapte, iaurt sau suc de mere conţine mai multe calorii decat unul cu bere. Consumată cu moderaţie, această licoare sută la sută naturală ne poate menţine silueta în parametrii doriţi şi, mai mult, întreţine un corp sănătos. Concluzia? Sintagma "berea îngraşă" este un mit! Berea nu conţine pic de colesterol şi este foarte săracă în zaharuri.
Cand savurăm o halbă de bere, începem să numărăm caloriile în funcţie de cantitatea pe care o bem. Comparată cu alte băuturi, berea ocupă un loc fruntaş în topul celor cu conţinut caloric redus. Un pahar de 100 mililitri de lapte conţine 64 de calorii, unul de suc de mere neîndulcit, 42 de calorii, unul de vin cu 12% alcoolemie, 77 de calorii, iar unul de lichior cu 40% alcoolemie, 320 de calorii.
Totuşi, trebuie să fim atenţi cu ce mancăruri asortăm consumul de bere. Aportul caloric va creşte vertiginos dacă alegem o porţie de cartofi prăjiţi (342 calorii/100 gr), o pizza (270 calorii/100 gr) sau chiar alune sărate (600 calorii/100 gr). Indiscutabil, conţinutul nutriţional al berii face ca această băutură să devină de nelipsit de la masă. Un litru de bere conţine cel puţin 20% din necesarul zilnic de fibre al organismului.
Pe langă beneficiile aduse factorului nutriţional, consumul de bere ne ajută la digestie şi la reducerea nivelului colesterolului. Aşadar, consumată zi de zi cu moderaţie, berea este parte a unei diete echilibrate.