Ultimele cercetări au demonstrat încă o dată că îndemnul "cinci feluri de fructe şi legume pe zi" ar trebui să fie o regulă în alimentaţia noastră.

Putem fi siguri că cel puţin în cazul cancerului de sîn cele cinci fructe şi legume sunt o regulă bună. O echipă de cercetători suedezi şi-a propus să cerceteze dacă există cu adevărat vreo legătură între consumul de legume şi fructe şi scăderea riscului de cancer.

Echipa a realizat un studiu de mare amploare care a cuprins 61.000 de femei cu vârsta între 40 şi 76 de ani. Cercetările au durat 13 ani, timp în care au fost completate periodic chestionare privind obiceiurile alimentare. În această perioadă 122 de femei au fost diagnosticate cu cancer la sîn. Consultarea chestionarelor completate de-a lungul timpului a permis stabilirea rezultatelor.
Bananele si cancerul de san
Tutunul, obezitatea şi hipertensiunea creşte semnificativ riscul de cancer al sânului totodată, cercetătorii au concluzionat că cine mănîncă cel puţin 5 fructe şi legume pe zi prezintă un risc de îmbolnăvire cu 40% mai scăzut decât cei care consumă mai puţin sau deloc. Fructele şi legumele au deci un rol protector demonstrat în cazul cancerului de sân. Medalia de aur aparţine fructelor.

S-a observat că bananele, consumate periodic, protejează cel mai bine. Dintre legume, morcovii şi spanacul sunt cele mai eficiente. De ce bananele au acest rol protector? Explicaţia cercetătorilor: bananele conţin compuşi fenolici. La fel, varza albă are acelaşi gen de compuşi, zeama ei fiind indicată în stoparea creşterii tumorilor. În mod ciudat, la sucul de fructe nu mai sunt valabile aceste miraculoase proprietăţi.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment