Smochinele au fost apreciate încă din vremuri străvechi, fiind menţionate deseori în Biblie, care le atestă valoarea de alimente nutritive, remedii medicale şi simboluri ale abundenţei. în Grecia antică, atleţii consumau cantităţi uriaşe de smochine pentru a căpăta putere. Hinduiştii consideră smochinul sacru, iar un anumit soi, cel banian, se întrebuinţează adesea în medicina ayurvedică.
Smochinele, bogate in betacaroten si fibre
Cercetările moderne arată că smochinele sunt o sursă bogată de benzaldehidă, un agent anticancerigen. De asemenea, ele conţin enzime tămăduitoare, flavonoizi şi o enzimă denumită ficină, care ajută la digestie.

În concluzie, smochinele sunt o sursă minunată de substanţe nutritive uşor de digerat: fier, potasiu, betacaroten, fibre solubile şi nesolubile.

În multe părţi din Orient şi Asia, smochinele sunt considerate şi afrodiziace puternice. Smochinele proaspete şi cele uscate, dar şi siropul tradiţional de smochine sunt laxative eficiente.

Ştiaţi că...
  • Smochinele proaspete - Energie / 100g - 43kcal;
  • Smochinele uscate - Energie / 100g - 213kcal;
  • Sunt bogate în betacaroten şi fibre;
  • Sunt bune pentru energie, în prevenirea cancerului, în caz de constipaţie, tulburări digestive, anemie;
  • Smochinele proaspete trebuie consumate coapte şi crude; cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate în compot de fructe uscate;

Smochinele se pot întrebuinţa la tratarea coşurilor cu puroi, abceselor şi furunculelor - daţi la cuptor o smochină proaspătă circa jumătate de ora, tăiaţi-o pe jumătate şi aplicaţi pasta caldă peste zona inflamată pentru a îndepărta puroiul.

Un remediu eficient împotriva negilor este să stoarceţi sucul lăptos al unei frunze sau tulpini şi să îl aplicaţi pe rană. Acoperiţi pielea din jur cu un unguent pentru a evita iritaţia şi purtaţi mănuşi medicinale. În câteva ore, în jurul negului va apărea un inel din piele uşor inflamat, care se va usca treptat şi va cădea.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment