Preventia cancerului si a bolilor in general nu presupune o mare filosofie, ori evolutia spectaculoasa a stiintei. Descoperirile de ultima ora ale cercetatorilor vin ca o nevoie de a compensa stilul de viata dezordonat pe care omenirea l-a adoptat cu bratele deschise odata cu evolutia.

In vremuri stravechi, cand omul era in perfecta comuniune cu natura, aceste boli nu existau. Ar fi deplasat sa spunem ca au venit drept o pedeapsa divina, insa adevarul este ca acestea se datoreaza tehnologizarii, poluarii, descoperirii numarului imens de substante chimice care ne “ajuta” sa nu mai gatim timp de 10 ore, pentru o cina fiind de ajuns numai 5 minute pentru a incalzi semipreparatele la microunde.
Alimente care previn cancerul
Asadar se poate spune ca preventia cancerului consta intr-o mare masura in intorcerea la natura, adoptarea unei alimentatii care sa excluda cat mai mult posibil substantele artificiale si, desigur compensarea celor ramase cu anumite alimente care aduc beneficii in plus. Iata 7 dintre cele mai importante asemenea alimente:
  • Fructe acrisoare – lamai, grepfrut etc.
Fructele acre, pe langa beneficiile care le aduc prin continutul lor crescut in vitamine si nutrienti, au un mare avantaj: concentratia mare de vitamina C. In urma cu cativa ani cercetatorii vedeau in vitamina C marele leac al secolului. Acestia presupuneau ca vitamina C administrata intravenos ar putea vindeca chiar si stadiile avansate ale anumitor cancere. Daca vitamina C are asemenea proprietati, ramane de studiat. Un fapt este cert – aceasta este un puternic antioxidant care previne instalarea cancerului. Consumati asadar cu incredere aceste fructe.
  • Cartofi fierti
Cartofii fierti sunt buni modulatori ai concentratiei de gastrina, adica acea substanta secretata in stomac care creste aciditatea gastrica. Aciditatea gastrica cronica provoaca gastrita, iar unul dintre subtipurile acestei boli poate evolua catre cancer gastric. Este deci evident de ce este importanta controlarea secretiei gastrice. In plus, arsurile gastrice, boala de reflux, ulcerul si gastritele in general pot fi evitate cu ajutorul alimentelor care scad aciditatea, precum cartofii fierti.
  • Lapte cald
Se spune ca un pahar de lapte inainte de culcare favorizeaza un somn linistit, datorita continutului sau bogat de melatonina. Pe langa aceste beneficiu, melatonina este un puternic antioxidant, iar antioxidantii, se stie bine, sunt buni paznici impotriva cancerului.
  • Peste – acizi omega 3
Acizii omega 3 sunt cunoscuti pentru multiplele lor beneficii printre care si scaderea “colesterolului rau”, stimularea imunitatii, prevenirea trombozelor, dar si capacitatea de a preveni instalarea anumitor tumori precum cele mamare, cancerelor de colon, prostatei dar si a unor leucemii. O portie de peste pe saptamana va avea cu siguranta efecte benefice asupra intregului organism!
  • Fibre
Un tip de cancer care incepe sa ameninte tot mai multi oameni este cancerul de colon. Explicatia este simpla: multe dintre alimentele pe care le consumam in ziua de ani necesita o stradanie mai mare din partea tubului digestiv pentru a fi prelucrate pentru simplul motiv ca nu sunt naturale. In plus, devenim pe zi ce trece tot mai “carnivori” acumuland astfel un numar crescut de toxine si incarcand colonul cu alimente care la drept vorbind nu ajuta deloc eliminarea. Este necesar asadar sa ajutam colonul cu mai multe fibre, adica alimente care favorizeaza eliminarea. In plus, fibrele sunt foarte bune pentru diete fiindca ele nu asigura energie in cantitati considerabile, ci actioneaza mai mult in sensul reglarii tranzitului.
  • Usturoi
Usturoiul contine intr-o concentratie foarte mare o substanta care, se pare, ar putea vindeca (sau daca nu, macar stopa dezvoltarea) cancerului de plamani cu pana la 50%. Conform uui grup de cercetatori americani usturoiul nu are efecte benefice numai asupra plamanilor, el fiind suspectat ca fiind un bun curant pentru o serie de alte boli. Pana una alta, fumatorii ar trebui sa se imprieteneasca cu usturoiul! Unde mai pui ca impreuna cu pestele de la punctul 4 iese o saramura de zile mari!
  • Marar si patrunjel
Plante usor de folosit drept ingrediente in aproape orice fel de mancare, mararul si patrunjelul asigura un continut extrem de ridicat de vitamina C, cel mai puternic antioxidant comun. Daca doza zilnica recomandata de vitamica C este de 40 mg, aflati ca aceste plante o pot asigura lejer: 100 de grame de marar contin 100 mg de vitamina C, iar aceeasi cantitate de patrunjel are o concentratie dubla de vitamina C.

Exista intr-adevar oameni predispusi catre boli maligne. In egala masura insa trebuie stiut ca dat fiind mediul in care traim si stilul de viata pe care il avem, suntem toti predispusi la boli dintre cele mai grave. Ce avem de pierdut prin adoptarea unei alimentatii care ne poate feri de asemenea tragedii?

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment