Cipsurile pot provoca boli cardiace grave. Despre aceasta ne spun oamenii de ştiinţă polonezi, care au publicat un studiu în American Journal of Clinical Nutrition.

Dăunătoare pentru inimă este acrilamida (intră în componenţa chipsurilor) - o substanţă care este o parte componentă a multor produse de cuptor şi prăjite, noteaza sanatatea.com. În timpul cercetării, oamenii de ştiinţă timp de patru săptămâni au hrănit un număr mare de voluntari cu chipsuri.
Cartofii prajiti dauneaza inimii
Zilnic, participanţii primeau 157 micrograme de acrilamidă. La expirarea experimentului în sânge s-a depistat o cantitate considerabilă a  nivelului de substanţe nocive, care cresc riscul de maladii cardiovasculare.

În corpul uman în fiecare zi nimeresc de la 20 la 30 micrograme de acrilamidă. Pentru a reduce acest număr, reprezentantul Societăţii Americane de Nutriţie, Mary Ann Johnson recomandă "de a reduce consumul de chipsuri şi cartofi free, înlocuindu-le cu fructe, legume, carne slabă, produse lactate şi cereale." (X.S.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment