Oamenii de ştiinţă încă o dază au lăudat beneficiile unei diete mediteraneene pentru inimă, fără a uita să menţioneze impactul negativ al alimentelor cu un grad înalt de indice glicemic asupra sănătăţii sistemului circulator. Pentru asta ei au studiat datele de la 189 de studii publicate din 1950 până în 2007.

Dintre acestea: 146 de studii s-au bazat pe sondaje, 43 - asupra analizei dietelor voluntarilor invitaţi la experiment, notează sanatatea.com. Andrew Mente de la Institutul de Cercetare a Sănătăţii sugerează că dieta rămâne cheia succesului în profilaxia bolilor cardiace timp de mai multe decenii, dar încă nu s-a calculat îndeajuns influenţa sa asupra bolilor.
Alimentatia corecta previne maladiile cardiovasculare
Oamenii de ştiinţă au stabilit că o dietă bazată pe legume, cereale şi ulei de măsline are cele mai multe efecte benefice asupra inimii.

De asemenea, s-a găsit o relaţie dintre activitatea inimii şi aportul de acizi graşi omega-3 din peşte, fructe, dar şi consumul de fibre, beta-caroten. Nu mult, dar sporesc activitatea inimii şi complexul de vitamine E şi C, acizii din uleiul vegetal, ouă şi lapte.

Desigur, schimbarea dietei nu este capabilă să reducă riscul de accident vascular cerebral sau atacul de cord, dar este o bună profilaxie. (X.S.)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment