Dulci şi cremoase, bananele sunt recomandate tuturor, de la copii la bătrâni. De asemenea, sportivii apreciază cantitatea crescută de potasiu conţinută în acest fruct. Bananele sunt cele mai bogate surse de potasiu, un mineral esenţial pentru menţinerea în limite normale a tensiunii arteriale.

O banană normală conţine 467 de mg de potasiu şi doar un mg de sodiu. Astfel, o banană pe zi previne apariţia hipertensiunii şi a arterosclerozei, arată unele studii. Potasiul împiedică pierderea de calciu provocată de dietele bogate în sare, tip fast-food. Un alt beneficiu adus de consumul ridicat de banane este protecţia în faţa ulcerului.
Bananele protejează împotriva ulcerului
S-a dovedit că o simplă mixtură de lapte şi banane ajută la suprimarea secreţiei de acid. Bananele oferă această protecţie pe două căi. Pe de-o parte, substanţele de banane fac ca stratul de mucus din interiorul stomacului să devină mai gros, astfel, oferindu-se o protecţie sporită în faţa acidului clorhidric. Pe de altă parte, tot bananele elimină din stomac bacteriile care sunt de vină de apariţia ulcerului stomacal. Mai mult, spun cercetătorii, bananele refac rezerva de potasiu a corpului, unul dintre cei mai importanţi electroliţi. De aceea se poate considera că un consum propice de banane menţine balanţa fluidelor corporale.

În plus, bananele conţin pectină, o fibră solubilă care facilitează digestia şi previne apariţia constipaţiei. Un alt avantaj oferit de banane este îmbunătăţirea vederii. Consumul a trei banene pe zi reduce riscul apariţiei problemelor de vedere, provocate de bătrâneţe, cu 36%. Acestă concluzie a fost trasă în urma unui studiu realizat pe 100.000 de oameni. Este recomandat ca bananele să fie consumate pasate la micul dejun, feliate în cerealele de dimineaţă, împreună cu un pahar de iaurt sau pur şi simplu ca o gustare între mese.

Prin consumul regulat de banane se construiesc şi oase mai sănătoase. Aceste fructe sunt bogate în fructooligozaharide. Aceste substanţe duc la formarea de bacterii prietenoase în colon. La rândul lor, aceste bacterii ajută la producerea vitaminelor şi a enzimelor digestive care ajută la absorbţia nutrienţilor. Astfel, capacitatea corpului de a absorbi calciul creşte foarte mult. Bananele verzi vin cu ceva în plus faţă de cele „clasice”. Acestea conţin acizi graşi care protejează flora intestinală şi ajută la mărirea capacităţii de absobţie a corpului.

Aproximativ 19.000 de cazuri de cancer renal sunt diagnosticate în fiecare an, numai în Anglia. Principalii factori de risc ai acestui tip de cancer sunt hipertensiunea, obezitatea, şi expunerea la anumite substanţe precum cadmiul. Bananele oferă organismului cantităţi mari de antioxidanţi numiţi fenoli. Aceşti antioxidanţi reduc riscul apariţiei acestui tip de cancer cu 30 %.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment