Respiraţia urât mirositoare rezultă fie în urma unor probleme gastrointestinale, fie în urma unei igiene orale precare. Astfel, mirosurile grele ajung în mediul exterior, fie din tubul digestiv, fie din cavitatea bucală. În ambele cazuri, de vină sunt bacteriile, spun specialiştii.
Primul lucru pe care îl spun doctorii, celor care au astfel de probleme, este acela că trebuie să aibă o dietă corectă bazată pe proteine, carbohidraţi, multe legume şi fructe şi multe lichide. Un alt sfat este acela că trebuie să folosiţi periuţa de dinţi şi apa de gură după fiecare masă. Însă nu întotdeauna aceste sfaturi dau randamentul aşteptat.
În plus, este destul de greu să se respecte strict un astfel de program. Există anumite alimente care pot face respiraţia urât mirositoare să dispară. În primul rând, este bine să mestecaţi anumite ierburi, precum coriandrul, menta, tarhonul, eucaliptul, rozmarimul sau scorţişoara. Toate sunt bune pentru împrospătarea respiraţiei. Aceste ierburi fie pot fi mestecate atunci când sunt proaspete, fie se poate beneficia de infuziile făcute din ele. Mai mult, aceste ierburi au efecte benefice şi asupra procesului digestiv, fiind recomandate după fiecare masă.
Un alt aliment ce combate respiraţia urât mirositoare este iaurtul. Studiile recente au arătat că un iaurt pe zi reduce considerabil mirosul neplăcut. De asemenea, iaurtul distruge anumite bacterii din cavitatea bucală, calmează şi diminuează placa bacteriană şi bolile gingiilor. În plus, vitamina D din iaurt împiedică formarea bacteriilor nefolositoare în sistemul digestiv.
Pentru această problemă este recomandat şi consumul de mere, morcovi şi ţelină (în principiu, fructe şi legume bogate în fibre). Aceste alimente fac ca, în cavitatea bucală, cantitatea de salivă să crească. Astfel, saliva excesivă elimină resturile ce rămân între dinţi şi se împiedică formarea respiraţiei urât mirositoare.
Guma fără zahăr nu ar trebuie să înlocuiască periajul dinţilor după masă, mai spun specialiştii. Însă, atunci când periajul nu este posibil, acest tip de gumă este mai mult decât folositor. Ceea ce este important de reţinut este faptul că aceste gume nu fac decât să mascheze mirosul. Ele nu fac ca problema care stă la baza acestei respiraţii nedorite să dispară. De asemenea, guma acţionează asemenea fructelor, făcând ca glandele să secrete mai multă salivă, care să lupte cu formarea plăcii şi a bacteriilor.
Asemenea gumelor acţionează şi dropsurile. Însă, dacă alegeţi această variantă, este recomandat să alegeţi dropsuri fără zahăr şi trebuie să ştiţi că acestea nu maschează mirosul, asemenea gumelor de mestecat. Ultima categorie de alimente, care poate să lupte cu respiraţia urât mirositoare, se referă la alimentele care conţin vitamina C. Aceste alimente pot fi afinele, citricele, pepenii, dar şi alte fructe şi legume. Vitamina C din aceste alimente creează un mediu ostil pentru dezvoltarea bacteriilor care dau o respiraţie nedorită.
O dietă bogată în vitamina C ajută şi la preîntâmpinarea problemelor cu gingiile şi a gingivitei. Este important ca vitamina C să se obţină din alimente, şi nu din suplimente. Suplimentele pot da probleme majore de natură gastrointestinală. Aceste probleme nu fac decât să amplifice respiraţia urât mirositoare şi să vă pună în pericol viaţa socială, avertizează specialiştii.