E-urile sunt aditivi alimentari denumiți cu litera "E" și cărora le corespunde câte o cifră de identificare a categoriei din care fac parte precum și a substanței pe care o conțin. Acești aditivi alimentari sunt catalogați internațional în 25 de categorii majore, începând cu E100:
coloranții folosiți pentru a schimba sau a da culoare: E100-E182;
- conservanți - substanțe care prelungesc perioada de valabilitate a alimentelor prin protejarea lor de microorganisme, făcându-le greu perisabile: E200-E297;
- antioxidanții prelungesc perioada de păstrare a alimentelor protejând împotriva oxidării: E300-E390;
- agenții de îngroșare sunt substanțe care măresc vâscozitatea produselor alimentare. În general este scrisă substanța, ci nu sub formă de E-uri;
- emulgatori care asigură un amestec omogen între apă și grăsimile alimentare E400-E496;
- agenți de gelifiere, substanțe care duc și ajută la formarea gelurilor. În general este scrisă substanța, nu sub forma de E-uri;
- stabilizatorii sunt substanțe ce permit menținerea proprietăților fizico-chimice ale alimentelor;
- sărurile de topire: E452;
- agenți de gust (aromatizanți) sunt de 3 feluri: substanțe aromate naturale, substanțe aromate identic naturale și substanțe artificiale: E600-E640;
- acidifianții care se folosesc pentru a crește aciditatea alimentelor dându-le un gust acru: E300-E390;
- amidon modificat: E1400-E1450;
- agenți antiaglomeranti: E500-E580;
- edulcoranți sau îndulcitori: E900-E999;
- antispumanți: E500-E580;
- substanțele de afânare - substanțele care ajută la creșterea volumului alimentelor: E400-E496;
- agenți de suprafață și albire: E900-E999, E1500-E1520;
- agenți de întărire sau afemisanti: E500-E580;
- umectanți: E1200-1202, E1400-E1450, E1500-E1520;
- enzime: E1100-E1105;
Nu toate E-rile sunt nocive. Mai jos găsiți o listă a E-urilor considerate periculoase pentru sănătatea noastră.
E102 (tartrazina)
Reprezintă un colorant galben ce se găsește în dulciuri, budinci, înghețate, dropsuri, băuturi, muștar, supe instant, gemuri, cereale, snack-suri și alte alimente colorate în galben. Este cancerigen și poate provoca tumori tiroidiene, mutații cromozomiale, deficiențe de vitamina B6 și zinc, crize de astm, urticare etc.
E104 (Quinoline Yellow)
Reprezintă un colorant galben, asemănător celui de mai sus, dar nu este folosit doar în alimentație, cât și în cosmetică, spre exemplu, fiind integrat în rujuri, parfumuri etc.
E110 (Sunset Yellow)
E-ul dat intră în componența tuturor produselor colorate în galben. Este cancerigen și poate produce tumori anale, sângerări nazale, alergii, dureri abdominale, hiperaciditate, indigestie, vomă.
E122 (azorubina)
Reprezintă un colorant roșu obținut din gudron. Face parte din compoziția unor dulciuri ca marțipan, jeleu, peltea. Poate produce reacții adverse la persoanele astmatice și la cele alergice la aspirină. Țâri precum Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia au interzis folosirea lui.
E124 (rosu ponceau)
Se găsește în mezeluri și este destul de toxic.
E127 (eritrozina)
Reprezintă un colorant roșu ce se întrebuințează pentru compoturi, sosuri, băuturi alcoolice, înghețată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare. Este cancerigen și s-a demonstrat în laborator pe cobai că este implicat în producerea cancerului de tiroidă.
E132 (idigotina)
Reprezintă un colorant ce se adaugă în dulciuri, produse de brutărie, înghețata, produse de patiserie, biscuiți, eugenii. Poate provoca hipertensiune arterială, probleme de respirație, greață, urticarie, reacții alergice și chiar astm.
E160 (annato)
Reprezintă un colorant roșu ce se găsește în brânzeturi, cereale, chips-uri, în produse cosmetice cum ar fi săpunurile și vopselele.
E212 (benzoatul de sodiu)
Utilizat ca antiseptic, conservant alimentar, dar și pentru a da gust unor alimente de calitate slabă. Cel mai frecvent se găsește în: băuturile răcoritoare cu aromă de citrice, lapte, produse din carne, produse de brutărie, patiserie și dulciuri, în unele medicamente.
E223 (metabisulfit de sodiu)
Reprezintă un compus alergen ce poate provoca afecțiuni intestinale, astm, distruge vitamina B1. Se găsește în special în carne de hamburgeri, în cartofi deshidratați, mazăre deshidratată cu legume, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oțet etc.
E250 (nitrit de sodiu)
Produce boli cardio-vasculare. Este utilizat pentru a da culoarea roșie a cărnii.
E320 (butil-hidroxi-anisol BHA)
Reprezintă un conservant ce se găsește în cartofii deshidratați, uleiuri vegetale, unele lactate, margarină, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat, arahide și alte "semințe". Este hipocolesterolemiant, cancerigen, fiind obținut din petrol. Evitați-l complet în hrana copiilor.
E330 (acidul citric)
Produce afecțiuni bucale și are potențial cancerigen. Este prezent în majoritatea sucurilor din comerț, în muștar, conservele de ciuperci etc.
E338 (acid fosforic)
Este prezent în brânză.
E412 (guma guar)
Produce modificări ale colesterolemiei.
E421 (manitol)
Reprezintă interzis sugarilor putând provoca disfuncții renale și digestive.
E440 (pectina)
Se găsește în jeleuri, sosuri, gemuri și alte produse "gelatinoase".
E452 (polifostati)
Afectează homeostazia.
E455 (difosfat)
Produce dezechilibre ale calciului și fosforului în organism.
E466 (carboximetilceluloza)
Produce în special tulburări digestive.
E555 (silicatul de aluminiu și potasiu)
Este utilizat în sare, lapte praf și făinoase. Este implicat în boala Alzheimer și de asemenea nu ar trebui consumat sub nici o formă de femeile însărcinate.
E621 (glutamat monosodic)
Este prezent în supele concentrate, fiind considerat de către specialiști una dintre cele mai cancerigene substanțe. Se mai folosește pentru conservarea brânzeturilor, laptelui, mezelurilor, ciupercilor, tonului, preparatelor înghețate și alte produse ce necesita conservare. Se pare că este implicat în producerea bolii Alzheimer și este cu desăvârșire interzis copiilor.
E951 (aspartam)
Este unul dintre cei mai folosiți îndulcitori și se consideră a fi sursa a peste 70 de boli. E prezent în guma de mestecat, zaharuri, sucuri. Poate provoca afecțiuni digestive, urinare, tulburări în absorbția calciului, cefalee, În plus, mai poate produce cefalee, insomnie, tulburări de vedere, de auz, tulburări ale memoriei, predispunere la îngrășare, amnezii ușoare, oboseală, palpitații. Este, de asemenea, considerat cancerigen.
E952 (ciclamat)
Îndulcitor artificial ce poate produce migrene, cancer, fiind interzis în Anglia și în SUA din 1970.