Ghimbirul este un remediu folosit de secole pentru a trata diverse afecțiuni, iar în prezent cercetătorii au demonstrat că efectele sale pot să fie mai puternice decât a multor medicamente.

Consumul zilnic de ghimbir are efecte spectaculoase asupra corpului, de la îmbunătățirea digestiei și arderea grăsimilor până la calmarea durerilor din diverse cauze, datorită proprietății sale de a acționa ca un antiinflamator.
Beneficiile miraculoase ale ghimbirului
Ghimbirul protejează ficatul
Un studiu apărut în 2012 în publicația Indian Journal of Pharmaceutical Sciences arată că ghimbirul și cicoarea au un efect similar asupra ficatului, ajutând la buna lui funcționare. În urma testelor efectuate s-a constatat că prin consumul de ghimbir funcțiile ficatului s-au îmbunătățit, eliminarea toxinelor s-a făcut mai bine și sângele s-a curățat. De asemenea, specialiștii au analizat o mostră de țesut din ficat în urma consumului regulat de ghimbir, iar efectele au fost surprinzătoare asupra funcțiilor ficatului.

Absorbția mai ușoară a nutrienților
Prin consumul zilnic de ghimbir, vitaminele și mineralele sunt mai bine absorbite în corp. Acest efect apare datorită faptului că ghimbirul favorizează eliberarea unor enzime importante în procesul de digestie.

Ghimbirul împiedică depunerea colesterolului pe artere
Atunci când este consumat zilnic, ghimbirul are un efect spectaculos asupra grăsimilor din corp. El împiedică formarea depozitelor de colesterol, protejând inima de boli grave. Iar atunci când este consumat în combinație de ceapa și usturoiul, efectul protector asupra inimii este unul mult mai puternic.

Ghimbirul curăță sinusurile
Dacă ai nasul mereu înfundat, ghimbirul poate să facă minuni pentru tine. Datorită unui compus care se regăsește în compoziția lui, ghimbirul curăță căile nazale și te ajută să respiri ușor.

Ghimbirul îmbunătățește circulația sanguină
Rădăcina de ghimbir este bine cunoscută pentru calitatea de a stimula circulația și fluxul de sânge în toate organele. Astfel că ghimbirul ajută la transportul oxigenului și a substanțelor nutritive către toate organele vitale din corp.

Efect antiinflamator
Gingerolul, o substanță importantă din ghimbir, are un rol antiinflamator și poate să fie un remediu eficient pentru persoanele care suferă de artrită reumatoidă sau osteoartrită. Cercetările realizate au arătat că ghimbirul a fost la fel de eficient precum ibuprofenului în cazul persoanelor cu osteoartrită, însă fără să producă reacții adverse la stomac (lucru pe care-l provoacă ibuprofenul).

Protejează sistemul limfatic
Sistemul limfatic are o importanță crucială pentru sănătatea noastră. Când este plin de toxine, riscul de a dezvolta reacții inflamatorii și tumori este unul foarte ridicat. Un consum regulat de ghimbir curăță sistemul limfatic, prevenind astfel apariția diverselor infecții în corp.

Util în tratarea grețurilor
Femeile însărcinate pot să calmeze grețurile matinale consumând zilnic o cană cu ceai de ghimbir. De asemenea, s-a demonstrat că acest ceai este util și în cazul persoanelor care fac chimioterapie, ameliorând stările de greață și vomă.

Efect anticancerigen
Numeroase studii au arătat că ghimbirul are efect anticancerigen. Nu numai că protejează corpul de cancer, dar el s-a dovedit că micșorează tumorile deja existente și împiedică răspândirea acestora în corp.

Ceaiul de ghimbir?
Ceaiul de ghimbir este o altă soluție bună pentru include ghimbirul în dieta ta zilnică. Pentru a-l prepara ai nevoie de o bucată de 2 centimetri de rădăcină curățată de coajă pe care să o fierbi în 250 mililitri de apă timp de 10 minute. Pentru o aromă mai intensă, taie mărunt bucata de ghimbir sau răzuieste-o înainte de a o pune la fiert. După ce s-a răcit puțin, adaugă în ceai puțină miere de albine și zeamă de lămâie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment