Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutritive esențiale, cum ar fi complexul de vitamine B, fier, mangan, cupru, magneziu și potasiu. Sfecla prezintă o serie de beneficii pentru sănătate. Descoperă în continuare ce se întâmplă în corpul tău atunci când o mănânci.

Se reglează tensiunea arterială

Sfecla conține nitrați pe care organismul îi transformă în oxid nitric - un compus care relaxează și dilată vasele de sânge, ceea ce se traduce prin oxigenarea optimă a sângelui. Asta înseamnă o mai bună circulație și, eventual, o scădere a tensiunii arteriale.

Scade riscul apariției bolilor de inimă

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor

Sfecla are un potențial impact pozitiv și asupra sănătății inimii. Aceasta conține un alcaloid, numit betaină, dar și acid folic, care, împreună, pot duce la scăderea nivelului de homocisteină – responsabil de deteriorarea arterelor și de apariție a bolilor de inimă.

Crește rezistența la efort

Sportivii de performanță și cicliștii includ frecvent sfecla în regimul lor, deoarece nitrații prezenți sporesc rezistența la efort. Pentru ca rezultatele să fie vizibile, trebuie să mănânci între 3 și 5 bucăți, iar nivelurile maxime de nitrați se înregistrează în maxim 3 ore după masă.

Se îmbunătățește activitatea cerebrală

Oxidul nitric relaxează și dilată vasele de sânge, care, la rândul lor, cresc fluxul sanguin la nivelul creierului, ceea ce ar putea duce la îmbunătățirea funcției cerebrale. Cercetătorii au descoperit că capacitatea organismului de a genera oxid nitric scade pe măsură ce îmbătrânim.

Se detoxifică ficatul

Ficatul are rolul de a curăța sângele și de a detoxifia organismul, iar sfecla ar putea da un impuls, ușurându-i sarcina. Studiile arată că betaina – aminoacid prezent în sfeclă (dar și în spanac și în quinoa) poate ajuta la prevenirea și la reducea acumulării de grăsime în ficat. Studiile realizate pe persoanele cu diabet zaharat arată că betaina îmbunătățește funcția hepatică, scade colesterolul și reduce mărimea ficatului.

Ajută la combaterea bolilor cronice

Sfecla conține, de asemenea, antioxidanți puternici care luptă contra radicalilor liberi și a bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, obezitatea și cancerul. Cercetările sugerează că betacyanina, pigmentul care dă nuanța plăcută de violet a sfeclei, poate ajuta la protejarea împotriva agenților cancerigeni comuni.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment