Zucchini şi dovleceii aparţin aceleiaşi familii din care fac parte pepenii, dovlecii şi castraveţii.

Zucchini sunt mai bogaţi în substanţe nutritive decât dovleceii, deoarece coaja lor bogată în betacaroten poate fi consumată uşor. Această legumă delicioasă şi cu multe întrebuinţări nu este un dovlecel pitic, ci o varietate a speciei, deşi ajunge să arate la fel ca un dovlecel dacă este lăsat să crească.

Dovleceii sunt mai puţin aromaţi şi mai săraci în nutrienţi, dar pot fi întrebuinţaţi ca suport de prezentare a altor alimente - dacă îi preparaţi umpluţi, la cuptor sau înăbuşiţi.

Florile de zucchini se pot servi crude în salate sau, pentru o masă delicioasă, umpleţi-le cu brânză ricotta, înmuiaţi-le în aluat nefermentat şi prăjiţi-le bine timp de un minut. Folosiţi ulei de măsline sau ulei pur de floarea-soarelui sau şofrănaş - gustul este delicios, iar caloriile în plus merită această plăcere ocazională.

Pentru o sursă ieftină şi imediată de vitamina A, gătiţi puţine paste, adăugaţi doi sau trei dovlecei zucchini fripţi, puţin ulei de măsline extravirgin, piper negru şi pătrunjel proaspăt. Presăraţi puţină brânză şi amestecaţi bine totul.

Dovleceii Zucchini şi dovleceii mai conţin şi acid folic - 100 g oferă peste un sfert din necesarul zilnic recomandat - şi sunt o sursă bogată de potasiu, fără a conţine multe calorii.

Ştiaţi că...
  • Zucchini - Energie / porţie standard - 18kcal;
  • Dovleceii - Energie / porţie standard - 12kcal;
  • Sunt bogaţi în acid folic şi potasiu;
  • Sunt recomandaţi persoanelor care doresc să slăbească;
  • Zucchini sunt benefici în caz de afecţiuni cutanate;
  • Zucchini trebuie consumaţi cruzi sau uşor fripţi, dar cu coajă.

Dacă aveţi puncte negre sau probleme asemănătoare ale pielii, o felie sau două de dovlecel sau zucchini frecate uşor peste zona afectată ajută la combaterea acestor pete neplăcute şi inestetice uscând pielea şi eliminând grăsimile în exces.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment