Pepenii aparţin aceluiaşi grup de plante din care fac parte castraveţii, dovlecii, dovleceii şi tărtăcuţele. Sunt cultivaţi în Asia din vremuri străvechi, fiind fructe apreciate de egipteni, greci şi romani.

Au fost cultivaţi pentru prima oară în Europa de Vest de către francezi, fiind folosiţi de nutriţionişti încă din sec. XVI. Pepenele-şarpe, extrem de lung, se consumă crud sau în murături, şi este „castravetele" descris de Isaia, însă cel mai răcoritor este pepenele roşu, originar din Indiile de Vest şi Africa, fiind întrebuinţat de mult timp şi în medicină.

Seminţele erau considerate un remediu bun împotriva limbricilor şi infecţiilor urinare. Pepenii sunt un meniu răcoritor şi delicios în zilele caniculare, o felie mare de pepene roşu zemos întrece orice băutură sofisticată când trebuie să vă răcoriţi.

Pepenele roşu - sau un ceai preparat prin fierberea seminţelor sale în apă timp de 30 de minute - se recomandă de mult timp în medicina tradiţională ca remediu natural împotriva afecţiunilor la rinichi şi la vezica urinară.

Toate soiurile de pepeni stimulează de fapt activitatea rinichilor, fiind laxativi uşori, ceea ce îi face de ajutor pentru cei care suferă de gută sau constipaţie.

Ştiaţi că...
  • Pepenele galben - energie / porţie standard - 29kcal;
  • Pepenele roșu - energie / porţie standard - 62kcal;
  • Este bogat în vitamina C şi potasiu;
  • Sunt buni în caz de constipaţie uşoară, afecţiuni urinare, gută şi artrită;
  • Se recomandă să se consume cruzi, copţi şi fără alte alimente;

Naturiştii susţin că toate soiurile de pepeni trebuie consumate separat sau cel puţin înainte de masă, deoarece fermentează rapid în stomac. Unul dintre cele mai tradiţionale regimuri de curăţare constă într-o cură de două zile de pepeni de orice tip - o pauză încântătoare de vară pentru întregul organism.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment