Murele sunt foarte bogate în vitamina E (murele sălbatice au o concentraţie mai mare decât cea a soiurilor cultivate), aşa că sunt foarte utile în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare şi circulatorii.

De asemenea, ele sunt o sursă bună de vitamina C, ceea ce le face un antioxidant puternic, de protecţie împotriva cancerelor, bolilor degenerative şi infecţiilor. Murele mai conţin şi cantităţi utile de potasiu şi pectină (o fibră solubilă), contribuind semnificativ la necesarul zilnic minim recomandat în alimentaţie.

Frunzele murului sunt foarte astringente, conţinând cantităţi mari de acid tanic, de unde se explică şi multe dintre întrebuinţările sale tradiţionale.

Sunt tăiate şi folosite la prepararea ceaiurilor ce devin o excelentă apă de gură, utilă în tratarea problemelor la gingii sau infecţiilor precum gingivita, dar şi o gargară eficientă pentru ameliorarea durerilor în gât. 30 g de frunze uscate introduse în 600 ml de apă fiartă sunt un remediu eficient împotriva diareii - de obicei, două căni pe zi sunt de ajuns.

Ştiaţi că...
  • Energie / 100g 25kcal;
  • Sunt bogate în vitamina C şi E;
  • Sunt bune în cazul unor afecţiuni cardiovasculare, circulatorii şi cutanate;
  • Sunt utile în tratarea diareii;
  • Frunzele sunt bune în ameliorarea arsurilor, afecţiunilor gingivale şi durerilor în gât;
  • Se consumă proaspete sau coapte;

Murele americane
Denumite uneori şi măceşe negre, această specie conţine o concentraţie mult mai mare de acid tonic decât soiul englezesc. Medicina naturistă foloseşte fluidul extras din coaja sau rădăcina uscată ca sirop pentru tratarea diareii şi chiar a dizenteriei.

Sfaturi
O compresă cu frunze de mur macerate în apă fiartă şi lăsate să se răcească este un remediu tradiţional pentru arsuri - acidul tanic din frunze este un adevărat antiseptic, deci previne apariţia altor infecţii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment