Acest condiment provine dintr-o plantă veşnic verde, arborele Myristica fragrans.

Gustul şi mirosul speciilor de nucşoară este aproximativ acelaşi, însă unele pot fi uşor mai amare. Un element component important al nucşoarei este miristicină, care are un efect puternic asupra creierului, fiind asemănător din punct de vedere chimic cu mescalina (din faimosul cactus peyote din Mexic).

Nucşoara stimulează apetitul şi este un remediu digestiv valoros pentru intoxicaţiile alimentare, diaree şi greaţă.

În medicina ayurvedică este considerată foarte importantă pentru o piele strălucitoare. Se mai adaugă la leacurile tradiţionale pentru insomnie, tuse şi greaţă.

Ştiaţi că...
  • Este bogată în miristicină;
  • Este nenefică pentru sistemul digestiv şi pentru piele;
  • Se foloseşte cel mai bine în lapte şi în preparatele din brânză;
  • Este toxică în cantităţi mari, aşa că în mâncare se foloseşte moderat;

În cazul unor intoxicaţii alimentare grave, adăugaţi nucşoară la ceaiul de mentă şi beţi o cana la fiecare patru ore.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment