Timp de de o luna (6 decembrie - 6 ianuarie) se desfasoara un adevarat alai al sarbatorilor cu daruri, mese, traditii si urari.

În trecut, Saturnaliile (17-23 decembrie) si sarbatoarea închinata zeului Mithra (25 decembrie) erau evenimente pagâne importante. Etnologii sustin ca sarbatorile Craciunul (25, 26, 27 decembrie), Sfântul Vasile (1 ianuarie) si Boboteaza (6 ianuarie) deriva din cele pagânesti.

Credinciosii, conform calendarului crestin, tin postul Craciunului (15 noiembrie - 24 decembrie), perioada în care sunt înfrânate poftele trupesti. Acest post este întrerupt totusi de doua sarbatori: Sfântul Nicolae (6 decembrie) si Ignatul (20 decembrie).

Sfântul Nicolae celebrat la 6 decembrie este considerat patronul copiilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie ghetutele copiilor sunt pregatite pentru sosirea Mosului Nicolae, care le aduce daruri. Ziua de Ignat, numita si Ignatul porcilor, este ziua în care, conform traditiei, se taie porcul de Craciun. Taranii pastreaza înca datina din batrâni si la 20 decembrie se prinde si se înjunghiaza porcul, se pârleste, se jupuieste si se prepara carnea pentru sarbatorile de iarna.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment