Uratul, obicei agrar structurat compoziţional după modelul colindelor, practicat în ajun de Anul Nou. Este sinonim cu Pluguşorul. Verbul a ura, exprimă o dorinţă de bine, rostită la adresa cuiva, de obicei cu ocazia unui eveniment deosebit şi este sinonim cu a felicita.

El are însă şi semnificaţia de a merge cu Pluguşorul de Anul Nou. Înţelesul arhaic al verbului a ura este de a ursi, adică a prevesti sănătate şi roade bogate pentru anul nou.
Uratul, uratura, obiceiuri practicate in ajun de Anul Nou
Uratura
Urătura - specie tradiţională a creaţiei poetice populare care face parte din ciclul folcloric al Anului Nou. Oraţia urăturii este un poem de proporţii (dar şi mai mici, ca cele prevăzute pentru copii) care povesteşte în versuri inspirate despre munca plugarilor.

Personajul principal al urăturii este chipul generalizat al plugarului (de obicei numit Vasile, Traian sau alt nume popular). În textul urăturilor este folosită hiperbola (paiul cât trestia, spicul cât vrabia...). Scenetele comice, vorbele de duh, glumele creează buna dispoziţie a oamenilor.

Urăturile tradiţionale vorbesc despre muncile agrare îndeplinite de plugari într-o anumită succesiune: aratul, semănatul, seceratul, treieratul, măcinatul, preparatul şi coacerea pâinii. De obicei declamarea textelor este însoţită de pocnete de harapnic / bici, de mugete de buhai, de acompaniament muzical (melodii interpretate la fluier, tilincă, ocarină, drâmbă ş. a.), de strigăte puternice de „hăi, hăi!". Interjecţia „hăi" reproduce formula de încurajare/îndemânare a boilor înjugaţi la plug. În Moldova şi în Basarabia hăitura, nume al obiceiului respectiv, este sinonimă cu urătura.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment