Turca - obicei practicat la Sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou. Simbolizează zeul zoomorf. Este reprezentat de un fecior numit turcaş. Însoţit de ceata masculină, îmbrăcat în masca taurină, umblă cu colindatul, interpretează ingenios şi măiestrit dansul Turcii, numit în unele zone şi Jocul cel Mare.
Turca, obicei practicat la Sarbatorile de Craciun si de Anul Nou
Masca zoomorfă a Turcii este confecţionată din cap, corp şi un băţ (piciorul). Capul are două coarne de bovină împodobite cu clopoţei, panglici, flori. Botul animalului, confecţionat din lemn, se închide şi se deschide, ca şi la Capră, Cai sau la Cerb, clămpănind ca o barză.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment