Ce este gripa porcină?
Gripa porcină este o boală respiratorie la porci cauzată de virusul gripal de tip A, ce cauzează cu regularitate focare de gripă la porci. Virusurile de gripă porcină cauzează nivele înalte de îmbolnăvire şi mortalitate redusă la porci. Virusurile de gripă porcină pot circula în rândul porcilor pe parcursul întregului an, majoritatea erupţiilor având loc la sfârşitul toamnei şi în lunile de iarnă, similar cu izbucnirea epidemiilor la oameni.
Virusul clasic de gripă porcină (virus de gripă de tip A H1N1) a fost pentru prima dată izolat de la un porc în anul 1930.
Câte virusuri de gripă porcină există?
La fel ca şi toate virusurile gripale, virusul de gripă porcină se modifică constant. Porcii pot fi infectaţi cu virusurile de gripă aviară şi gripă umană şi cu virusurile de gripă porcină. Deşi porcii se infectează cu virusuri gripale de la diferite specii, virusurile se pot re-asorta (suferi mutaţii genetice) şi pot apărea virusuri noi ce sunt o combinaţie de virusuri de gripă porcină, umană şi/sau aviară.
Pe parcursul anilor au apărut diferite variaţii de virusuri de gripă porcină. În prezent, există patru subtipuri principale de virus gripal de tip A care au fost izolate de la porcine: H1N1, H1N2, H3N2 şi H3N1. Oricum, majoritatea virusurilor gripale izolate recent de la porcine au fost virusuri H1N1.
Oamenii se pot îmbolnăvi de gripă porcină?
În general, oamenii nu se infectează cu virusuri de gripă porcină. Cu toate acesta au avut loc infectări umane sporadice cu gripă porcină. În mare parte, aceste cazuri au apărut la persoane expuse contactului direct cu porcinele (de ex., copiii din apropierea porcilor la un târg de lucrători din industria porcinelor). În plus, există cazuri documentate când o persoană a răspândit gripa porcină altor persoane.
Spre exemplu, o erupţie a infecţiei aparent de gripă porcină la porci în Wisconsin în anul 1988 a dus la multiple infecţii umane şi, deşi nu a avut loc o erupţie la nivel de comunitate, a existat o evidenţă de titru de anticorpi a transmiterii virusului de la pacient la lucrătorul medical care a avut contact strâns cu pacientul.
Cât de obişnuită este infecţia de gripă porcină la oameni?
În trecut, CDC a primit rapoarte privind aproximativ o infecţie umană cu virusul de gripă porcină în fiecare an sau odată la doi ani în SUA, dar în perioada decembrie 2005 – februarie 2009 au fost raportate 12 cazuri de infectare umană cu gripa porcină.
Ce simptome are gripa porcină la oameni?
Simptomele de gripă porcină la oameni se aşteaptă a fi similare simptomelor de gripă sezonieră umană obişnuită şi include febră, letargie, lipsă a poftei de mâncare şi tuse. Unele persoane infectate cu gripă porcină au raportat rinoree, dureri de gât, ameţeli, vomă şi diaree.
Se pot infecta oamenii de gripă porcină consumând carne de porc?
Nu. Virusurile gripale cu tulpină de origine porcină nu se transmit prin mâncare. Nu vă puteţi infecta de gripă porcină de la consumarea cărnii sau a produselor de porc. Consumarea cărnii şi produselor de porc preparate în modul potrivit este sigură. Virusul de gripă porcină se distruge la o temperatură de 70°C, de rînd cu alte bacterii şi virusuri.
Cum se răspândeşte gripa porcină?
Virusurile gripale se pot transmite direct de la porci la oameni şi de la oameni la porci. Infectarea umană cu virusurile gripale cu tulpină de origine porcină se poate întâmpla mai ales în cazurile când persoanele se află în apropierea porcilor infectaţi, cum ar fi grajdurile de porci şi târgurile la care sunt expuşi porci. De asemenea, poate avea loc transmiterea gripei porcine de la om la om.
Aceasta se petrecere se pare în acelaşi mod în care are loc gripa sezonieră care, de regulă, se transmite de la persoană la persoană prin tuse şi strănut al persoanelor infectate de virusul gripal. Oamenii se pot infecta şi prin atingerea unui obiect pe care sunt virusurile gripale şi apoi prin atingerea gurii sau a nasului.
Ce cunoaştem despre răspândirea gripei porcine de la om la om?
În septembrie 1988, o femeie însărcinată în vârstă de 32 de ani, anterior sănătoasă, a fost internată în spital cu pneumonie, care a decedat cu 8 zile mai târziu, fiind constatat virusul de gripă porcină H1N1. Cu patru zile înainte de a se îmbolnăvi, pacienta a vizitat un târg regional de porcine, unde în rândul porcilor era răspândită o boală asemănătoare gripei.
În cadrul cercetărilor ulterioare, 76% dintre persoane care au avut contact cu porcine testate au avut evidenţă de titru de anticorpi ai infecţiei de gripă porcină, dar nu a fost constatate îmbolnăviri grave în acest grup. Cercetările suplimentare au arătat că de la unul la trei lucrători medicali care au avut contact cu pacientul au dezvoltat o boală moderată asemănătoare gripei cu evidenţă de titru de anticorpi de infecţie gripală porcină.
Cum pot fi diagnosticate infecţiile umane cu gripă porcină?
Pentru a diagnostica infecţia cu gripă porcină de tip A, în general urmează a fi colectată o probă respiratorie pe parcursul primelor 4-5 zile de boală (atunci când există cea mai mare probabilitate că persoana infectată răspândeşte virusul). Cu toate acestea unele persoane, în special copiii, pot răspândi virusul pe parcursul a 10 sau mai multe zile. Identificarea virusului de gripă porcină de tip A necesită trimiterea probei la CDC pentru testare în laborator.
Ce medicamente sunt disponibile pentru tratarea infecţiilor de gripă porcină la oameni?
Există patru tipuri de medicamente antivirale diferite, care sunt licenţiate pentru utilizare în SUA pentru tratarea gripei: amantadin, rimantadin, oseltamivir şi zanamivir. Deşi majoritatea virusurilor de gripă porcină par a fi susceptibili la toate patru medicamente, cele mai recente virusuri de gripă porcină izolate de la oameni manifestă rezistenţă la amantadin şi rimantadin. În prezent CDC recomandă utilizarea medicamentelor oseltamivir sau zanamivir pentru tratarea şi/sau prevenirea unei infecţii cu virusuri de gripă porcină.
Ce exemple de erupţii de gripă porcină mai sunt?
Probabil că cea mai cunoscută erupţie de gripă porcină este cea care a avut loc în Fort Dix, New Jersey în 1976 în rândul soldaţilor. Virusul a cauzat o boală cu evidenţă roentgen de pneumonie la cel puţin 4 soldaţi şi 1 deces; toţi aceşti pacienţi au fost anterior sănătoşi. Virusul a fost transmis prin contacte strânse în mediul de antrenament de bază, cu transmitere limitată în afara grupului de antrenament de bază. Se consideră că virusul a circulat pe parcursul unei luni şi apoi a dispărut.
Sursa virusului, timpul exact al introducerii acestuia în Fort Dix şi factorii care au limitat răspândirea şi durata lui sunt necunoscute. Erupţia din Fort Dix ar fi putut fi cauzată de introducerea unui virus animal în rândul populaţiei umane stresate aflată în contact strâns în cadrul încăperilor aglomerate pe parcursul iernii. Virusul de gripă porcină de tip A colectat de la un soldat din Fort Dix a fost numit A/New Jersey/76 (Hsw1N1).
Virusul de gripă porcină H1N1 este acelaşi ca şi virusul de gripă umană H1N1?
Nu. Sub aspect antigenic virusurile de gripă porcină H1N1 sunt foarte diferite de virusurile umane de H1N1, de aceea vaccinurile pentru gripă umană sezonieră nu pot acorda protecţie contra virusurilor de gripă porcină de H1N1.
Cum se răspândeşte gripa porcină în rândul porcilor?
Se consideră că virusurile de gripă porcină se răspândesc în mare parte prin contact strâns între porci şi posibil de la obiectele contaminate care se mişcă între porcii infectaţi şi neinfectaţi. Grupurile de porci cu infecţii continue de gripă porcină şi grupurile de porci care sunt vaccinate împotriva gripei porcine ar putea avea boli sporadice şi ar putea manifesta simptome slabe de infecţie sau chiar lipsa acestora.
Care sunt semnele de gripă porcină la porci?
Semnele de gripă porcină la porci pot include apariţia bruscă a febrei, depresiei, tusei, eliminărilor din nas sau ochi, strănutului, dificultăţilor la respiraţie, înroşirii sau inflamaţiei ochilor şi indigestiei.
Cât de obişnuită este gripa porcină în rândul porcilor?
Virusurile de gripă porcină H1N1 şi H3N2 sunt endemici în rândul populaţiei de porci din Statele Unite şi industria se ocupă de această problemă în mod regulat. Erupţiile în rândul porcilor au loc de regulă în lunile reci ale anului (sfârşitul toamnei şi iarna) şi uneori cu introducerea porcilor noi în grup. Cercetările au arătat că virusul de gripă porcină H1N1 este obişnuit pentru populaţiile de porci din întreaga lume, 25 % de animale având evidenţă de titru de anticorpi ai infecţiei.
Studiile din SUA au demonstrat că 30 % din populaţia de porci au evidenţă de titru de anticorpi că ar fi avut infecţie H1N1. În special, 51 % de porci din regiunea de nord şi centru a SUA au fost depistaţi ca având evidenţă de titru de anticorpi ai infectării cu virusul de gripă porcină H1N1.
Infectările umane cu virusul de gripă porcină H1N1 sunt rare. La moment, nu există o posibilitate de a face diferenţă între anticorpii produşi ca reacţie la vaccinarea porcilor contra gripei şi anticorpii produşi ca reacţie la infectarea porcilor cu gripă porcină H1N1.
Deşi s-a considerat că viruşii H1N1 au circulat printre populaţiile de porci începând cu cel puţin 1930, viruşii gripali H3N2 nu au circulat în rândul porcilor din SUA până în 1998. Iniţial, virusurile H3N2 au fost introduse în populaţiile de porci de către oameni. Virusurile actuale de gripă porcină H3N2 sunt strâns legate de virusurile umane H3N2.
Există vaccin pentru gripa porcină?
Vaccinurile sunt disponibile pentru porci cu scopul prevenirii gripei porcine. Nu există vaccin pentru protejarea oamenilor de gripă porcină. Vaccinul de gripă sezonieră pare să contribuie la protecţia parţială împotriva virusurilor de gripă porcină H3N2, da nu şi H1N1.