Populara sub denumirea de "boala sarutului", mononucleoza este in realitate o infectie virala fara mare gravitate. Este data de virusul Epstein-Barr (EBV) care se gaseste in saliva purtatorilor si poate fi transmisa prin sarut, de unde si denumirea sa. In situatii exceptionale se poate transmite si prin tuse, stranut ori folosirea in comun a paharelor si a tacamurilor.
Mononucleoza, o infectie virala fara mare gravitate
Virusul Epstein-Barr este foarte raspandit, fiind o "ruda" a virusului herpetic, iar infectia cu acesta nu este deloc "spectaculoasa" - poate avea simptome usoare, ori absente. Trebuie mentionat ca nu toti cei care intra in contact cu virusul fac mononucleoza si, chiar daca fac, simptomele pot fi greu sesizabile. Apare in general in perioada adolescentei.

Simptome:
  • febra
  • durere in gat
  • inghitire si respiratie dificila din pricina maririi amigdalelor
  • durere de cap (cefalee)
  • umflarea ganglionilor (cel mai frecvent la nivelul gatului, dar se pot umfla si in alte regiuni ale corpului - abdominal, axilar, etc).
  • stare generala proasta, oboseala, astenie
  • dureri musculare
Simptome mai rare:
  • mancarime (rash)
  • bulimie
  • splenomegalie (marirea splinei - este o complicatie a bolii)
Diagnostic:
Pentru obtinerea unui diagnostic precis se iau in calcul atat datele clinice cat si cele paraclinice. Din simptome si palparea ganglionilor, medicul va suspiciona mononucleoza. Confirmarea diagnosticului se va face prin testul Monospot care depisteaza virusul Epstein Barr. Rareori sunt necesare mai multe investigatii. Este importanta insa prezentarea la medic odata cu sesizarea simptomelor.

Evolutie
Asa cum am stabilit, mononucleoza este o infectie virala. Pentru a o intelege este cel mai usor sa o comparam cu gripa: simptomele sunt asemanatoare, iar evolutia la fel. Mononucleoza va trece de la sine in aproximativ 4 saptamani. Ganglionii se vor retrage mai greu, astfel incat este posibil sa fie mariti si dupa remiterea simptomelor. O buna hidratare si odihna prelungita vor grabi vindecarea. Medicii recomanda evitarea efortului fizic timp de cel putin o luna fiindca splina poate fi marita temporar din cauza bolii, iar efortul fizic poate duce la ruptura acesteia. De altfel, una din complicatiile bolii o reprezinta ruptura de splina care reprezinta o urgenta chirurgicala din pricina hemoragiei intrabdominale.

Preventie
Epstein Barr, asa cum am stabilit este un virus raspandit. Nu exista un vaccin impotriva sa si este dificil de evitat infectia intr-o comunitate. Totusi, prin respectarea normelor de igiena (folosirea batistei, evitarea folosirii comune a tacamurilor, paharelor samd) poate fi evitata contaminarea.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment