Rujeola este o boala virala foarte contagioasa, care survine prin epidemii, in general, la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, si afecteaza, mai ales, copiii intre 1 si 3 ani, care nu sunt vaccinati, si care nu mai sunt imunizati de anticorpii mamei lor.

Rujeola este cea mai frecventa dintre febrele insotite de eruptii. Este imunizanta; se intampla foarte rar sa o iei a doua oara. Dureaza in jur de 10-20 de zile.

O particularitate a acestei boli este aceea ca organismul copilului poate pastra virusul viu timp de mai multi ani.

In ultimii ani, medicii au constatat o crestere regulata a cazurilor de rujeola. Acest fapt se datoreaza unei rate de vaccinare prea mica. De fapt, singura modalitate de a combate aceasta maladie este vaccinarea.

Perioada de incubatie a rujeolei este de 10 zile inainte de aparitia primelor simptome.

Contaminarea (molipsirea):
Posibilitatea de molipsire este maxima in cele 3 zile care preceda aparitia bubitelor (in perioada in care copilul are febra).

Aveti grija ca bebelusul bolnav sa nu se apropie de vreo femeie insarcinata (risc de nastere prematura).

Copilul va fi contagios pana la disparitia totala a bubitelor, de aceea este recomandata o izolare a bolnavului pe perioada maladiei.

Simptome:
Febra mare (39-40?C), nas care curge, lacrimare, tuse uscata. Veti constata, de asemenea, o lipsa de vioiciune si de pofta de mancare. Rujeola este o maladie care pune bolnavul la incercare din punct de vedere fizic. Apoi, apar mici bubite albe in interiorul obrajilor, care dispar atunci cand apare eruptia cutanata pe corp. Aceasta din urma tine in jur de o saptamana. Este vorba de bubite rosu-inchis, care apar mai intai pe fata, si acopera, treptat, tot corpul.

Ingrijiri (medicale):
Copilul trebuie sa stea in pat si sa bea multe lichide, in mod regulat, mai ales atunci cand are febra.

In afara de medicamentele pentru scaderea febrei sau pentru calmarea tusei, nu exista medicament impotriva rujeolei. In schimb, prevenirea prin intermediul vaccinarii este cel mai bun remediu.

Vaccinul R.O.R. (Rujeola, Oreion, Rubeola) se face dupa 1 an (ba chiar de la 9 luni daca duceti copilul la cresa). Se mai face un vaccin intre 3 si 6 ani, apoi unul pe la 10 ani.

Complicatii:
Cu cat copilul este mai mare atunci cand se imbolnaveste de rujeola, cu atat este mai mare riscul de a face complicatii (otite, laringite, bronho-pneumonii, encefalite...)

In fiecare an, se inregistreaza mai multe decese datorate complicatiilor rujeolei. Aceste complicatii pot, uneori, sa fie grave, si sa nu se manifeste decat dupa ce au trecut ani de zile de la infectia originala.
Yandex