Toxoplasmoza este o infecție parazitară ce este determinată de pătrunderea în organismul uman a oochistului de Toxoplasma gondii.
Toxoplasmoza, infectie parazitara
Acest parazit are mai multe forme: de chist, forma cea mai rezistentă cu care se pot infecta pisicile, în organismul acestora parcurge ciclul complet (oochist) și este eliminat prin fecalele felinelor, prin intermedicul cărora se poate infecta solul (în solul umed trăiește până la 18 luni), apele, plantele, în așa mod oochistul ajunge să fie îngerat de om, unde infecția cu Toxoplasmă se face sub formă de trofozoit a acestui parazit.

La o persoană sănătoasă infecția cu Toxoplasmă nu produce o patologie serioasă, chiar se estimează că un procent destul de mare din populație prezintă toxoplasmoză.

Problemele însă apar când acest parazit infectează un imunosupresat (e o persoană cu un sistem imun deficitar) sau o gravida care poate transmite infecția fătului, provocându-i grave malformații la nivelul sistemului nervos și a altor organe (de obicei toxoplasmoza este o cauza importanta a avorturilor spontane).

Această boală se mai poate transmite de asemenea prin sânge sau transplant de organe. Dacă o persoană a fost infectată cu toxoplasmă, ea nu mai poate fi reinfectată.

Modalitățile de contaminare
Fecal-oral
Această transmitere se realizează prin venirea în contact a persoanei cu orice obiect care a fost contaminat cu fecalele unei pisici cu toxoplasmă. De exemplu infectarea se poate produce când se schimbă nisipul la pisici sau când se efectuează manevre de grădinărit în pământ contaminat cu fecale de pisică infectată, prin consumul unei ape infectate sau a unor plante nespălate.

Mai există și posibilitatea contaminării indirecte printr-o gazdă intermediara reprezentată de animale și pasări, în așa mod, mâncând produse preparate insuficient din carnea acestora vă puteți infecta. De obicei acest parazit este sensibil la căldură, putând fi distrus la 56 de grade Celsius.

Transmiterea transplacentară
Mama care se infectează cu toxoplasmă transmite parazitul copilului. Cu cât vârsta gestațională este mai mică, cu atât acesta străbate mai greu bariera placentara, însă odată cu dezvoltarea placentei scade gradul de filtrare și cu cât infecția gravidei survine în luni mai avansate de sarcină, cu atât riscul de infectare a copilului este mai mare.

În general, există o profilaxie pentru toxoplasma a gravidelor, se testează dacă au fost infectate înainte de a rămâne însărcinate și se urmăresc pe tot parcursul sarcinii etc. Dacă mamele au fost infectate înainte de sarcină, atunci vor dezvolta anticorpi specifici pe care ii vor transmite fătului și acesta nu va face infecție cu Toxomplasmă.

Dacă infecția gravidei survine în timpul sarcinii, riscul de a transmite infecția copilului crește cu cât infecția a fost produsa într-o luna mai tardivă de sarcina. Dacă infecția apare la opt săptămâni înainte de naștere va fi sigur transmisa fătului.

Toxoplasmoza mai poate fi transmisă prin sânge sau transplant de organe.

Semnele și simptomele
La persoanele cu un sistem imun ce are o activitate optimă toxoplasmoza poate fi asimptomatică, însă  uneori pot fi: umflarea la nivelul gâtului (inflamarea ganglionilor latero-cervicali), crampe musculare, senzație de oboseală, febră, gât uscat, erupții cutanate.

Dacă persoanele au un sistem imun deficitar (în cazul unor maladii precum HIV/Sida, leucemie, cancer ș.a.), simptomatologia toxoplasmozei este una destul de gravă, uneori putând fi și cazuri de deces.

La micuți, simptomatologia nu apare la naștere, decât foarte rar, când plâng continuu datorită durerilor oculare puternice (poate evolua spre orbire) și pot avea convulsii. Uneori efectele infecției cu toxoplasmoză se pot observa peste câțiva ani, când tinerii încep să prezinte dureri oculare (o tendință spre orbire), datorită unor noduli la nivelul nervilor optici, pot avea retard mintal (noduli la nivelul creierului) ș.a. Manifestările date pot apărea și în jurul vârstei de 20 de ani (boala fiind la naștere).

Profilaxia
De bază este igiena. Este obligatoriu spălarea mâinilor dacă aveți pisici în casă sau în curte de fiecare dată când doriți să mâncați. În plus, se spală bine fructele și legumele.

Prepararea termică a hrănii (până la fierberea de cinci minute).

Dacă aveți pisică în casă, purtați mască atunci când schimbați nisipul (se poate afecta de toxoplasmoză prin inspirarea prafului de nisip) și spălați-vă bine mâinile (și unghiile).

Evitați contactul cu solul sau apele infectate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment