Boala este provocată de infectarea cu un microb, Micobacterium Tuberculosis (bacilul Koch-BK). Infecţia nu înseamnă boala.

Tuberculoza primară este determinată de infecţia cu Bacilul Koch. Prin scăderea imunităţii (capacităţii de aparăre a organismului) se reactivează infecţia cu aceşti microbi şi apare boala.

Principalii factori de risc care duc la slăbirea organismului sînt:
- alimentaţia precară,
- condiţiile igienice deficitare,
- odihna insuficientă,
- fumatul şi consumul exagerat de alcool,
- stresul,
- existenţa unor boli cronice cum ar fi: diabetul zaharat, cancerul, leucemia, limfoamele maligne,
- infecţia cu virusul HIV/SIDA sau alte virusuri,

Riscuri pentru a contamina tuberculoza:
Persoanele au un risc crescut de a se infecta cu tuberculoză cînd:
- are contact cu cineva, care are tuberculoză activă (în casă, la serviciu, la şcoală);
- îngrijesc persoane, care prezintă tuberculoza activă netratată (personalul medical);
- trăiesc în condiţii de aglomeraţie, unde pot veni în contact cu oameni, care au tuberculoză, cum ar fi cei care lucrează în penitenciare, în spitale, azile, cazarmele militare, adăposturile pentru oamenii fără locuinţă.
- au acces precar la îngrijirea medicală, cum ar fi oamenii străzii, persoanele care consumă droguri sau alcool;
- călătoresc din, sau în regiuni, unde tuberculoza este des întîlnită.
Persoanele cu formă latentă de tuberculoză (care nu poate fi răspîndită altor persoane) sînt în pericol de a dezvolta tuberculoza activă dacă:
- au o boală sau urmează un tratament, care le slăbeşte sistemul imun, cum ar fi virusul HIV, unele cancere sau diabetul netratat;
- au acces limitat la îngrijiri medicale, cum sînt cerşetorii, muncitorii în diferite domenii sau consumatorii de alcool şi droguri;
- urmează un tratament îndelungat cu corticosteroizi;
- prezintă un sistem imun slăbit cum sînt vîrstnicii, nou -născuţii, femeile ce au născut, persoanele care au suferit un transplant de organ şi care iau medicamente petru prevenirea respingerii lor.
- au o boală pulmonară cronică cauzată de inhalarea diverselor prafuri (silicoza);
- sînt cu 10% sub limita de greutate normală.

Care sînt sursele de infecţie?
Principalele surse sînt bolnavii cu tuberculoză pulmonară activă, deschisă, cu spute BK pozitive, pacienţii cu tuberculoză extrapulmonară dacă există cale de eliminare a bacililor şi infectaţii inaparent (care sînt cei mai periculoşi, deoarece nu sînt cunoscuţi ca avînd tuberculoză şi deci nu sînt trataţi).

Care sînt căile de transmitere a bolii?
Tuberculoza se transmite cel mai frecvent pe calea aeriană. Cînd un bolnav de tuberculoză tuşeşte, stranută, strigă răspîndeşte în jurul său milioane de microbi care sînt apoi inhalate de cei din jur.

Se mai poate transmite prin contact direct şi prelungit cu bolnavul (intrafamilial), prin consumul de lapte sau alte preparate de lapte infectat, insuficient tratat termic sau prin obiecte contaminate cu secreţii (spută) provenite de la bolnavi cu leziuni active, deschise.

Cînd poate sa apară tuberculoza?
Boala poate sa apară la orice vîrstă. Riscul maxim este la 6-12 luni de la infecţie, cînd poate să apară boala, manifesta clinic. Riscul de dezvoltare a bolii este mai mare pînă la vîrsta de 3 ani, scade la copiii mai mari, pentru a creşte din nou la adolescenţi şi adulţi tineri.

Reactivarea bolii este mai frecventă la vîrstnici. O susceptibilitate mai mare o au persoanele cu gastrectomii, alcoolism cronic, stări imunosupresoare (cancer, HIV/SIDA), diabet, silicoza, etc.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment