Tuberculoza este o infectie produsa de o bacterie numita Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch). Aceasta inefectie afecteaza in general plamanii dar se poate manifesta si la nivelul altor organe, mai ales la nivelul sistemului osos si creier.

Trebuie sa va precizez ca termenii de “infectie” si cel de “boala” sunt diferiti. Infectia cu aceasta bacterie inseamna ca ea a patruns in organism dar nu neaparat a determinat boala. Aceasta infectie poate fi in stare latenta, cand pacientul nu are nici un fel de simptome, dar este purtator (el inca nu transmite mai departe infectia decat daca tuberculoza devine activa). Acestui pacient oricand i se poate declansa boala – tuberculoza activa, atunci cand prezinta simptomatologie si de asemenea potential infectant pentru persoanele din jur.

In general tuberculoza afecteaza oamenii cu un sistem imunitar scazut, pe cei ce traiesc in medii umede, pe cei defavorizati, care nu se pot hrani suficient de bine, pe cei care lucreaza numai in aer liber (santiere), copii sub 3 ani si batranii precum si persoanele cu diverse boli ce scad mult imunitatea (spre exemplu HIV/SIDA).

Cum ne infectam?
Este de ajuns sa ne aflam in preajma unei persoane infectate. Aceasta tuseste sau stranuta (canta sau rade, asa expira mai mult aer infectat) si imprastie in aer bacteriile respective, pe care noi mai apoi le inspiram. Uneori boala poate fi transmisa si de vitele infectate prin consumarea laptelui nefiert sau nepasteurizat. Perioada de incubatie este intre 4 si 12 saptamani.

Care sunt simptomele tuberculozei?
Simptomatologia difera de la forma latenta in care este absenta la forma activa a tuberculozei unde semnele si simptomele isi fac aparitia. Simptomatologia depinde foarte mult de organul afectat de tuberculoza, cel mai adesea plamanul, dar sunt si cazuri de tuberculoza la nivelul altor organe (extrapulmonar), cand simptomatologia insoteste insuficienta functionala a acelui organ. Uneori tuberculoza poate fi confundata cu alte patologii pulmonare sau de organ si trebuie facut diagnosticul diferential.

Simptomele tuberculozei active cu localizare pulmonara
Aceste simptome apar treptat pe o perioada de saptamani sau luni, putand exista si simptome usoare aproape insesizabile de bolnav.

Cele mai frecvente simptome sunt:
  • Tahicardie (ritmul rapid al batailor inimii)
  • marirea in volum a gatului datorita afectarii ganglionilor limfatici de la acest nivel
  • tuse cu mucus gros, in care uneori se poate vedea si sange, aceasta tuse durand cu aproximatie doua saptamani
  • transpiratii abundente nocturne
  • febra si frisoane mai ales in timpul somnului
  • stare de oboseala si epuizarea fortei fizice
  • inapetenta si pierdere in greutate fara motive evidente
  • dureri in piept etc.

La copii mici TBC-ul se poate manifesta doar prin oprirea cresterii.

In lipsa tratamentului, tuberculoza activa poate produce leziuni serioase, putand forma un fel de pungi de puroi cu continut cazeos (branzos, specific tuberculozei) care se pot suprainfecta cu alte tipuri de bacterii, fiind mult mai greu de tratat (de multe ori aceste pungi de puroi se evidentiaza abia dupa suprainfectare, caci astfel devin simptomatice, pungile de puroi tuberculos nu au acele caractere infectioase ca tumefiere, inrosire, durere, cresterea emperaturii locale etc, tocmai din acest motiv se mai numesc si abcese reci). Se pot forma, tot ca si complicatii, fistule (comunicari) intre cai aeriene apropiate sau intre plaman si pleura (bronho-pleurale) etc. Aceste abcese pot astupa caile aeriene si produc insuficienta respiratorie si lista complicatiilor poate continua. Din pacate, de cele mai multe ori, dupa tratarea complicatiilor raman sechele ce vor persista toata viata.

Cum punem diagnosticul?
In cazul prezentei simptomatologiei trebuie sa va prezentati cat mai rapid la medic.

Mai intai medicul discuta cu pacientul istoricul bolii (anamneza), discutand despre simptome, momentul aparitiei, intensitate, pusee, mediu de lucru, mod de deplasare etc. In general pentru a diagnostica prezenta bacilului Koch se fac prelevari de sputa (mucusul eliminat prin tuse) si se trimite la laborator unde se vor face culturi din sputa. Daca este prezent bacilul, acesta va creste pe mediul de cultura. Din pacate aceasta bacterie creste greu si rezultatele apar cu intarziere, dupa o saptamana sau chiar mai mult.

Daca bacilul a crescut pe mediilde de cultura in colonii, peste acestea se vor pune discuri de antibiotice pentru a vedea ce antibiotic distruge primul colonia, apoi al doilea antibiotic care distruge colonia bacteriana etc. Aceasta este antibiograma si stabileste care sunt medicamentele la care germenul este cel mai sensibil, pentru a se putea instaura un tratament exact cu acele substante. Se mai poate face testul la tuberculina (testarea cutanata prin injectarea la nivelul pielii a tuberculinei, aceasta putand determina sau nu o reactie locala). Pentru a se determina unele leziuni pulmonare se poate face si radiografie pulmonara.

Exista si alte teste pentru a pune in evidenta infectia TBC si care se pot folosi si in cazul tuberculozei latente, cum ar fi QuantiFERON-TB Gold. Acesta este un test de sange mult mai accesibil, mai rapid si mai sigur decat testul cutanat la tuberculina.

Daca se suspecteaza prezenta tuberculozei extrapulmonare, testul la tuberculina pozitiv sau alte teste de depistare a tuberculozei pozitive, se vor face testari si pentru organul respctiv. Testele sunt foarte variate in functie de organul afectat, tipul afectarii, gradul leziunilor, posibilitatea de acces etc. Astfel ca nu voi intra in detalii, exemplele find foarte numeroase.

Cum tratam tuberculoza?
Tuberculoza este deci o boala grava, iar tratamentul sau este de lunga durata si necesita multa rabdare atat din partea medicului cat si a pacientului, necesita administrarea mai multor medicamente antituberculoase si schema de tratament trebuie respecatata cu strictete timp de cel putin sase luni.

Vreau sa insist asupra unui aspect al tratamentului care de cele mai multe ori nu este luat in seama de catre pacienti, agravand extrem de mult situatia nu numai a lor ca pacienti, ci si a celor caroroa ar putea sa le transmita mai departe infectia. Iata despre ce este vorba: aceste bacterii (ca toate bacteriile de altfel) trebuie sa primeasca in mod constant doze de medicament care sa le infraneze activitatea si sa le distruga. Daca se intampla ca unele din doze sa fie intarziate, aceste bacterii pot capata REZISTENTA!

Oricum sunt restranse tratamentele pentru tuberculoza, daca se intampla ca pacinetii sa nu respecte schema de medicamentatie si bacteriile devin rezistente si la acele tratamente, situatia poate deveni atat de grava incat sa nu mai existe tratament pentru acele bacterii rezistente (si s-au raportat destule cazuri de acest gen). Pacientul poate da infectia mai departe si astfel sa apara o epidemie puternica si... ucigasa. Au fost astfel de cazuri care cu greu au reusit sa fie izolate si in zilele noastre continua sa apara. Tocmai din acest motiv schema de tratament cu antibiotice nu numai pentru tuberculoza ci pentru orice boala trebuie urmata cu sfintenie. Spre exemplu infectiile genitale la femei care s-au cronicizat, deci nu mai raspund la tratamente, sunt din ce in ce mai numeroase, iar cauza este aceeasi: nerespectarea schemei de tratament.

Cea mai buna metoda de protectie a copiilor contra tuberculozei este imunizarea cu vaccinul BCG.

Exemple de medicamente antituberculinice pot fi: Izoniazida, Rifampicina, Pirazinamida, Etambutol, Streptomicina (STM), Rifampicina, Cicloserina (Seromicina), Capreomicina (Capastat Sulfat). Schema de tratament pentru tuberculoza este cimplicata si depinde de gradul de infectivitate, de forma activa sau pasiva, de afectarea si a altor organe etc, fiind particularizata fiecarui pacinent in parte. Durata medie a tratamentului este intre 6 si 9 luni.

Teste efectuate in timpul tratamentului tuberculozei
Se testeaza sputa destul de des, aproximativ o data pe luna pentru ca medicul sa se asigure de eficacitatea tratamentului. La sfarsitul tratamentului se poate face o radiografie pentru a o compara eventual cu una viitoare, astfel pot fi identificate evolutii. Se mai pot face teste care sa investigheze daca tuberculoza nu a afectat alte organe: teste hepatice, oftalmologice (in special daca se administreaza ethambutol), teste acustice (in special daca se administreaza streptomicina).

Cum evitam infectarea cu bacilul Koch?
Va trebui sa va feriti sa stati mult in aglomeratii unde pot fi persoane infectate cu TBC, sa purtati masti de protectie daca lucrati in cadrul spitalelor sau faceti vizite in sectii spitalicesti unde sunt internati bolnavi cu TBC, de asemenea sa va vaccinati antiTBC – BCG (la varstele la care se face acest vaccin).

Alimentatia si igiena sunt de asemenea conditii de baza pentru un organism sanatos cu un sistem imun puternic. De asemenea preparati termic mancarea, mai ales laptele de vaca ce trebuie fiert in cazul in care nu il cumparati de pe piata gata pasteurizat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment