Cât de multe femei fumătoare vezi în fiecare zi! Şi multe din ele nu sunt tinerele nemulţumite de viaţă, care prin asta vor să declare numulţumirea lor faţă de lumea întreagă şi în primul rând faţă de părinţi. Se are în vedere femei în vârstă, căsătorite sau nu, cu copii sau fără.

Poţi vedea femei cu ţigara în mână peste tot: la magazin, la o staţie de autobuz sau pur şi simplu mergând pe stradă. Sunt atât de diferite, dar în acelaşi timp au un lucru comun: miros urât şi fum suriu în jur.

E de mirare, că femeile adulte nu pot să se debaraseze de acest obicei ce face dinţii galbeni şi cu impact negativ asupra sănătăţii. Nu se poate ca ele să nu fi auzit de efectele dăunătoare ale nicotinei şi a gudronului de ţigară, doar despre asta atât de mult se vorbeşte şi se scrie! Nu vom intra acum în detalii despre daunele fumatului pentru sănătatea femeilor. Vom atrage atenţia către alte dezavantaje ale ţigării în mâinile femeilor, ce deseori sunt uitate.

În primul rând, cât de enigmatică n-ar părea o doamnă cu o ţigară lungă într-un bar întunecos alături cu un pahar de vin, dintr-o parte ea totuşi arată urât. În subconştientul nostru din copilărie e fondată o idee - în primul rând mama, ea este pură şi inocentă. Ea este un exemplu şi un profesor bun demn de urmat toată viaţa. De aceea, prima idee ce apare la majoritatea oamenilor când văd o femeie fumătoare - că este un lucru greşit şi neplăcut.

În al doilea rând, practic toţi bărbaţii se opun ca iubitele lor să fumeze. Ei se pot minuna de actriţele sexy dintr-un film, imaginea cărora o subliniază fumul suriu, dar în viaţă de toate zilele un domn nu va săruta o femeie de la care aduce a "gust" de scrumieră.

În al treilea rând, copiii mamelor fumătoare, de asemenea, 100% că vor fuma, de altfel de la o vârstă foarte fragedă, pentru că în toate iau exemplul părinţilor! Oare doriţi ca la 30 de ani, fetiţa dumneavoastră să aibă plămânii negri şi o voce răguşită? Dacă nu, nu provocaţi copilul la fumat!

Apropo, vocea răguşită - în al patrulea rând. De la inhalarea de zi cu zi a fumului, femeia işi pierde sonoritatea şi tinereţea vocii foarte rapid, notează sanatatea.com. La 20-25 de ani nu vă gândiţi la asemenea mărunţiş, dar la 30 de ani veţi dori să arătaţi mai tânără, dar vocea, dimpotrivă, vă va mai adăuga câţiva ani.

În rândul cinci, fumul îmbătrâneşte nu numai vocea, dar şi restul. Pielea feţei şi a buzelor constant primeşte micro-arsuri de la ţigări şi peste câţiva ani se va face galbenă, închisă şi se va acoperi cu pete galbene, pe buze vor apărea mici crăpături. Degetele şi unghiile se fac galbene cu un miros dezgustător. De la o insuficienţă de oxigen, părul devine uscat. Din păcate, cu dezvoltarea curentă a ştiinţei şi medicinei, procesele de îmbătrânire sunt ireversibile şi lăsând fumatul la 35 de ani, niciodată nu veţi mai deveni tipa sexy de 20 de ani. Cu cât mai repede veţi lăsa fumatul, cu atât e mai mare probabilitatea ca pielea, părul şi unghile să strălucească din nou.

În cel de-al şaselea rând, la femeile fumătoare riscul e de zece ori mai mare de apariţie a diverselor complicaţii în timpul sarcinii. Multe femei se gândesc: mă las de fumat când devin gravidă. Dar nu e aşa de uşor! Aveţi posibilitatea de a afla despre sarcină doar peste câteva luni după ce ea a apărut şi până la aceasta îl veţi contamina pe micuţ în cel mai greu moment din viaţa sa, când riscul avortului este mult mai mare. Şi expunerea la stres a corpului gravid în timp ce renunţaţi la fumat, de asemenea, nu e o soluţie inteligentă.

După toate astea, găsiţi măcar un plus al acestui obicei dăunător! Dragele femei! Încetaţi de a da sănătatea magnaţilor de ţigări şi plus la asta şi să le plătiţi! Sănătate! (S.A.V.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment