Denumirea generala de alcool se refera la ingredientul toxic aflat în: bere, vin, lichior, coniac etc. Alcoolul este produs printr-un proces natural numit fermentatie.

Studii recente dovedesc faptul ca, consumul moderat de alcool favorizeaza buna functionare a sistemului coronarian. Consumul zilnic, moderat consta într-un pahar de alcool în cazul femeilor, si doua pahare pentru barbati.

Organismul metabolizeaza foarte repede alcoolul. Spre deosebire de mâncare, alcoolul nu necesita digerare si este imediat absorbit. Acesta se “bucura” de un tratament preferential – este absorbit înaintea majoritatii substantelor. Aproximativ 20% este absorbit direct de peretii stomacului si poate ajunge la creier în mai putin de 1 minut. Odata ajuns în stomac, alcoolul este procesat cu ajutorul unor enzime.

Drumul alcoolului prin organism
Acest proces reduce cantitatea de alcool care ajunge în sânge cu aproximativ 20%. Femeile produc o cantitate mai mica de enzime decât barbatii – aceasta poate fi explicatia pentru care femeile reactioneaza diferit decât barbatii la aceeasi cantitate de alcool. 10% din cantitatea de alcool ingerata se elimina prin urina si respiratie.

Efecte dramatice ale alcoolului asupra organismului
Alcoolul în cantitati moderate este acceptat de catre ficat. Daca o persoana obisnuieste sa bea peste masura, ficatul sau este afectat si structura sa celulara distrusa. Astfel, celulele ficatului nu îsi vor putea îndeplini sarcinile normale si vor deveni ineficiente. Cu ajutorul unei diete echilibrate, celulele ficatului îsi pot reveni, regenerandu-se. Cea mai grava faza în care se poate afla ficatul este ciroza, ea fiind rareori reversibila.

Alcoolul si malnutritia
Cei care beau alcool cu moderatie au pofta de mâncare. Alcoolicii însa, în general, sufera de lipsa de apetit. Alcoolul da stari euforice ce exclud apetitul culinar si astfel, sufera de malnutritie. Alcoolul este o sursa bogata de energie, 7 calorii pe gramul de alcool. Asemanator zaharului, alcoolul nu contine substante nutritive, iar în cazurile cronice afecteaza metabolismul.

Efectele consumului de alcool
- Creste riscul cancerului de ficat, stomac, pancreas, gura, laringe si esofag.
- Afecteaza buna dezvoltare a fatului.
- Ridica tensiunea arteriala si creste riscul unui infarct.
- Ridica nivelul glucozei în sânge.
- Creste riscul cirozei si hepatitei.
- Scade nivelul energetic.

Sa bei sau nu alcool?
Consumul moderat de alcool poate fi placut si poate avea efecte benefice asupra organismului tau. Daca te hotarasti sa bei un pahar cu prietenii, “Pro Farmacia” te sfatuieste sa iei înghitituri mici, însotite de mâncare, pentru viata ta!

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment