Există diferiţi factori personali, familiali sau sociali care cresc într-un fel sau altul riscul pentru consumul de droguri. In astfel de cazuri, utilizarea drogurilor duce la dependenţă şi abuz cronic.

Factori de risc de ordin personal includ:
- Factori genetici. Persoanele cu abuz de droguri au de cele mai multe ori un istoric familial de consum a drogurilor. Există diferite studii medicale care demonstrează faptul că există diferiţi factori predispozanţi de ordin genetic care în combinaţie cu factorii de mediu pot duce la apariţia abuzului de droguri;

- Tipul de personalitate şi temperamentul. Adolescenţii cu un comportament rebel, rezistent la autoritatea părinţilor, care prezintă sentimente de vinovăţie sau eşec, au o predispoziţie aparte pentru consumul de droguri.

- Diferite afecţiuni. Adolescenţii care au diferite afecţiuni psihice, precum, deficitul de atenţie asociat cu hipereactivitate, tulburările de comportament, depresia cronică, represia (ascunderea anumitor sentimente), sindromul stresului postraumatic sau tulburările anxios depresive, predispun la consumul de droguri. De asemenea consumul drogurilorr poate agrava aceste afecţiuni.

- Tentaţia, specifică vîrstei este un alt factor care predispune la consumul de droguri. Adolescenţii sînt deseori curioşi asupra senzaţiilor sau efectelor pe care drogurile le au pe propria persoană. Anturajul, informaţiile eronate din media, stimulează curiozitatea, deseori fiind suficient un impuls mic pentru a încerca personal aceste substanţe.

- Vîrsta mică la prima utilizare. Utilizarea tutunului şi a drogurilor la vîrste fragede creşte considerabil riscul apariţiei abuzului şi dependenţei.

Factori de risc familiali includ:
- Istoricul familial de utilizare a substanţelor toxice. Un studiu arată faptul că un adolescent ai cărui părinţi consumă droguri, are un risc de 3 ori mai mare să dezvolte dependenţă la un moment dat, faţă de restul adolescenţilor.

- Viaţa familială dezorganizată este un alt factor important în predispoziţia pentru consumul de droguri al adolescenţilor. Familiile în care există diferite conflicte, abuzuri fizice sau sexuale, stres psihic intens, au un risc mare de a consuma droguri. Compensarea pe plan emoţional şi căldura familială, sînt importante în orice familie în care se încearcă evitarea unor astfel de abuzuri.

- Implicarea inadecvată a părinţilor în educaţia şi viaţa adolescentului, cresc de asemenea riscul pentru abuzul şi dependenţa de droguri. Extremele educaţionale, precum pedepsele grave (deseori corporale) sau permisivitatea crescută a parinţilor, creşte riscul pentru abuzuri.

Factori de risc de ordin social includ:
- Accesul la diferite toxice. Procurarea relativ uşoară a diferotor droguri, traficul liber de droguri, anturajul nepotrivit şi nu în ultimul rînd toleranţa crescută a comunităţii, contribuie la apariţia abuzului de droguri şi dependenţa adolescenţilor. Prezenţa substanţelor psihotrope şi a ţigaretelor în casă, are acelaşi efect negativ asupra adolescenţilor tentaţi să încerce astfel de substanţe.

- Anturajul nepotrivit este un factor de risc foarte important în apariţia abuzului şi dependenţei la adolescenţi, deoarece grupul este mediul ideal de a experimenta astfel de substante toxice (mai ales marijuana, droguri halucinogene).

- Publicitatea prin media a alcoolului, ţigaretelor sau drogurilor. Există mentalitatea în rîndul adolescenţilor că utilizarea toxicelor este la modă şi creşte popularitatea, succesul. Farmaciile care eliberează inadecvat medicamente care pot fi utlizate de adolescenţi în alte scopuri decît cele medicale, reprezintă de asemenea un factor de risc în apariţia dependenţei şi abuzului de toxice la adolescenţi.

Uneori este destul de dificil pentru părinţi sau membrii anturajului, să identifice o problemă legată de consumul de droguri în rîndul adolescenţilor. Unii părinţi suspicionează eventuala utilizare a drogurilor în cazul adolescenţilor care prezintă un comportament anormal (negativism, izolare), cu toate că acest comportament poate fi considerat normal la această vîrstă. Este destul de dificil să se identifice un posibil abuz de droguri şi nu este recomandat un comportament extrem din partea parinţilor ingrijoraţi.

Specialiştii recomandă ca în momentul în care se suspicionează un eventual abuz de droguri în rîndul adolescenţilor, să se observe cu atenţie anumite modificări comportamentale caracteristice pentru astfel de situaţii (modificări de comportament, schimbarea atitudinii faţă de persoanele apropiate, etc).

Dintre semnele care pot aparea odată cu abuzul de droguri sînt:
- atenţie scazută asupra infăţişării fizice şi îmbrăcăminţii, precum şi o igienă inadecvată;
- pierderea apetitului şi scădere inexplicabilă în greutate;
- hiperemie conjunctivală, utilizarea inadecvată şi frecventă a picăturilor pentru ochi şi a odorizantelor bucale (guma de mestecat);
- absenteism şi performanţă şcolară slabe;
- pierderea interesului pentru anumite activităţi şcolare sau extraşcolare, pentru sport sau alte hobbyuri;
- comportament care tradează încercarea de a ascunde un anumit secret;
- îndepartarea de membrii familiei şi prieteni;
- prieteni şi anturaj nou, care nu sînt prezentaţi familiei;
- comportament caracterizat prin minciună şi furt;
- comportament dispreţuitor faţă de familie şi prieteni;
- atitudine ostilă, violentă;
- dezinteres şi lipsa planurilor de viitor. (Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva din RM)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment