Cum este mai bine sa fii: obez si nefumator sau fumator inrait si suplu? Aceasta este una dintre intrebarile la care incearca sa raspunda omul modern, supus in permanenta stresului si tentatiilor culinare, vazute ca remediu al problemelor emotionale. Tot mai multi oameni se refugiaza in mancare si/sau tutun pentru a depasi dificultati in aparenta insurmontabile.
Obezitate și fumat - cât de rea este combinația dintre cele două
Inainte de a va relaxa pentru a parcurge acest articol, aprinzand o alta tigara sau luandu-va o gustare, mai ganditi-va! Cat de departe puteti merge cu pasiunea pentru mancat? Dar cu cea pentru fumat? Sunteti gata sa va supuneti riscurilor bolilor de inima, care ii afecteaza cu precadere pe cei care combina mancatul in exces cu fumatul?

Este dificil de stabilit o relatie exacta intre obezitate si fumat. Ideea centrala privind relatia dintre obezitate si fumat este legata de faptul ca multi oameni iau rapid in greutate imediat dupa ce renunta la fumat. Deseori, aceasta devine o scuza pentru fumatorii inraiti, care astfel considera ca se afla in fata unei alegeri evidente: silueta inainte de toate! Dincolo de observatiile pur empirice, numeroase cercetari efectuate pe fumatori inveterati au aratat ca, intr-adevar, oprirea intoxicatiei cu nicotina duce la cresterea progresiva in greutate.

Un studiu efectuat in Tara Galilor, pe 10 482 de lucratori dintr-un combinat siderurgic, cu varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani, a aratat ca existau 65% fumatori, 20% fosti fumatori (persoane care s-au lasat de fumat de cel putin 2 ani) si 15% nefumatori. A fost calculata media generala a greutatii raportata la talie pentru toti subiectii participanti la studiu si s-a constatat ca, in cazul tuturor celor trei categorii, aceasta valoare era mai ridicata fata de valorile standard. Interesant este cum varia acest surplus pe fiecare categorie de persoane.

Astfel, grupa fumatorilor prezenta, in medie, un exces de greutate de 6,8 kg fata de greutatea normala, pe cand grupa nefumatorilor se putea lauda cu un exces de 13,6 kg! Persoanele care renuntasera la fumat au avut o evolutie in greutate asemanatoare cu cea a nefumatorilor. Concluzia care se desprinde din acest studiu este ca exista o relatie invers proportionala intre consumul de tutun si obezitate, atunci cand consumul de tutun se incadreaza intre 15 si 35 g pe zi. Nu a putut fi stabilita o corelatie clara pentru un consum de tutun mai crescut.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment