Consumul excesiv de alcool creşte tensiunea sangvină, afectează ficatul şi măreşte riscul de îmbolnăvire de la producerea accidentelor vasculare şi a accidentelor rutiere până la cancerul de colon şi de esofag.
Alcoolul: sanatos numai pentru unii
Totuşi, s-a constatat că pentru unele persoane, consumat în cantităţi moderate, alcoolul poate avea efecte favorabile asupra sănătăţii, determinând reducerea stresului şi a nivelurilor ridicate de lipoproteine cu densitate mare (engl. high-density lipoprotein ;HDL) sau colesterol «bun».

Aşadar, cuvântul-cheie este moderaţie. Pentru unii, două pahare de băutură pe zi înseamnă prea mult, pentru alţii, două (dar numai două) pot fi acceptabile.

Dacă însă aţi observat că şi numai un pahar de băutură vă afectează judecata, atunci pentru dumneavoastră consumul de alcool nu este o idee prea bună.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment