E necesar sa examinam cazurile de abuz si sa intelegem efectele daunatoare ale alcoolului, pentru ca fiecare dintre noi sa poata lua o decizie rationala si constienta cu privire la acest drog.

Caci alcoolul este un drog, o substanta chimica ce modifica esential functionarea diferitelor sisteme ale organismului, afectandu-ne modul de a gandi, a simti, a vorbi si chiar alura.
Alcoolul: de la placere - la boala
Cu cat vom sti mai multe despre efectele devastatoare ale alcoolului asupra organismului nostru, cu atat vom fi mai pregatiti pentru a lua o hotarare cu privire la consumul acestuia.

EFECTELE NEGATIVE ALE ALCOOLULUI
Spre deosebire de mancare, alcoolul nu este digerat exclusiv in stomac si in intestine: o parte din el patrunde in celulele stomacului, iar restul trece in intestinul subtire si apoi direct in sange. Alcoolul este poate afecta tesuturile care protejeaza stomacul si laringele. El este concomitent sedativ si depresiv: incetineste activitatea creierului, poate provoca halucinatii (delirium tremens) si chiar apoplexie.

Intrucat toti muschii sunt sub controlul creierului, acest control este tulburat chiar si de cantitati mici de alcool, ceea ce poate duce, in timp, la pierderea coordonarii si a puterii de reactie. Consumat constant si excesiv, alcoolul cauzeaza pierderea memoriei, ciroza hepatica, afectarea creierului, boli de inima, malnutritie si, in definitiv, scurtarea duratei de viata. Consumarea alcoolului in cantitati mari face sa creasca riscul aparitiei cancerului cavitatii bucale, al esofagului sau al ficatului.

In ceea ce priveste femeile gravide, abuzul de alcool poate avea urmatoarele consecinte: sterilitate si incetinirea dezvoltarii fatului, disfunctionalitati structurale si functionale. Aceste disfunctionalitati, cunoscute sub numele "sindromul alcoolului la fat", duc la dezvoltarea incompleta a membrelor, diformitati faciale si dezvoltarea anormala a creierului nou-nascutului.

CUM PUTEM AJUTA O PERSOANA DEPENDENTA DE ALCOOL
O asemenea persoana sufera de boala numita alcoolism. Organismul unui etilist se schimba in asemenea masura, incat nu mai poate functiona fara alcool. Alcoolismul se trateaza si, pentru a renunta la acest drog, pacientul care urmeaza cura de dezintoxicare trebuie sa fie sustinut, inainte de toate, de familia sa.

Tratament antialcoolic de succes
Tratamentul antialcoolic presupune mai multe investigatii medicale, recuperare psihosociala, familiala si chiar profesionala. In prima faza, bolnavul va urma un tratament medicamentos ce tine de recuperarea functionala si organica a tuturor sistemelor si organelor interne afectate. Urmeaza etapa tratamentului propriu-zis prin unele metode specializate.

La etapa de finalizare a tratamentului, prin psihostresoterapie, persoanei dependente de alcool i se implanteaza preparatul "espiral" si, prin metoda de torpilare, se injecteaza intravenos o substanta medicamentoasa. In timpul tratamentului, orice problema de familie, de serviciu etc. trebuie sa fie rezolvata impreuna cu medicul, pentru a preveni, astfel, recidivele.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment