Tigara este un instrument al mortii, in fata caruia nu poti pastra neutralitatea. Statisticile straine marturisesc ca cel mai mare numar de fumatori se inregistreaza in comunitatile cu nivel sanitaro-igienic, cultural si financiar redus.
Fumatul - alege un stil de viata sanatos
Concluzia este la indemana oricui. Fumatul dauneaza celor din jur. A fost o vreme cand se credea ca doar fumatorul activ isi pune sanatatea in pericol. Cercetarile insa au demonstrat ca fumatorii pasivi, adica persoanele care respira aerul viciat de tigara risca sa se imbolnaveasca de diverse maladii, astfel, daca unul dintre soti fumeaza, ceilalti risca cu 30 la 100 mai mult sa faca un cancer pulmonar.

Copii unor parinti fumatori sufera in mod frecvent de pneumonie, bronsita, mai ales in primii ani de viata. Gravidele fumatoare pun in pericol viata fatului: impreuna cu sangele matern, nicotina patrunde in organismul lui neprotejat, fapt care sporeste riscul avortului spontan, nasterii unui copil mort, decesului in primele zile de viata a copilului. Sindromul mortii subite se intalneste de 3 ori mai frecvent, daca viitoarea mama a fumat in timpul sarcinii.

Pe planeta fumeaza 48 la suta din populatia masculina si 12 la suta din populatia feminina. In urmatorii 30 de ani numarul deceselor premature cauzate de tutun in tarile dezvoltate va depasi numarul deceselor in urma tuberculozei, complicatiilor la nastere, maladiei SIDA. Intr-un mod sau altul, fumatul determina 25 de boli periculoase (infarct, ictus, bronsita cronica, emfizem, cancer etc.). Fumul de tigara contine gudronul, compus de 4000 de substante chimice, 43 din ele provoaca aparitia cancerului.

Anual fumatul este cauza a 4 mln de decese pe intreg globul. In urmatorii 20-30 de ani acest indice va spori la l0 mln. Conform datelor OMF, astazi in lume sunt aproximativ I mlrd de fumatori. Fumatul distruge sanatatea! Sa traim in aer curat! Luati in considerare posibilitatea de a extinde Ziua Mondiala fara tutun la o saptamana fara fumat, o luna de aer curat sau un an fara fumat.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment