Pentru unii, fumatul reprezinta un mod de a se relaxa, pentru altii a devenit deja un viciu. Toti fumatorii sunt constienti de gravele efecte pe care tutunul le are asupra organismului, dar putini sunt cei care se straduiesc sa renunte la acest obicei.

In ultimii ani, conform datelor oferite de Institutul de Statistica, femeile fumeaza mai mult decat barbatii. Desi majoritatea reprezentantelor sexului frumos se feresc sa fumeze pe strada, numarul fumatoarelor este mai ridicat decat cel al barbatilor.
Femeile fumeaza mai mult decat barbatii
In ciuda acestui lucru, daca trecatorii nici nu observa un barbat cu tigara aprinsa in mana, o femeie nu scapa neobservata si… necriticata. Insa, daca pana nu demult fumatorii erau cei care „faceau legea”, acum ei sunt nevoiti sa fumeze doar in locuri special amenajate.

Drepturi egale!
Medicii sunt ingrijorati de numarul in crestere al femeilor care fumeaza, considerand ca tutunul le afecteaza mai mult, mai ales daca sunt si mame, unele dintre ele fumand si in timpul sarcinii, ceea ce poate duce la grave probleme ale nou-nascutului sau chiar la aparitia malformatiilor. ”Barbatii si femeile au drepturi egale. Nu vad care e problema daca sunt femeie si fumez.

Daca un barbat fumeaza, oamenilor li se pare ceva normal, iar daca vad o femeie, o judeca… E vorba si de mentalitate invechita”, a precizat Lazarina, o fumatoare. Tutunul nu afecteaza doar sanatatea, ci si aspectul fizic si… bugetul. Pe langa problemele de sanatate provocate de nicotina, care sunt aceleasi si la femei si la barbati, aspectul fizic la sexul frumos are cel mai mult de suferit. „Pielea fumatoarelor imbatraneste mai repede, unghiile si dintii se ingalbenesc, iar treptat, dupa ani de fumat, corpul capata un miros specific”, a declarat un medic.

Tigara, intre autoritate si seductie
Persoanele fumatoare dau aproximativ 10% din venit pe tigari. „In loc sa-si cumpere un parfum, ele cumpara tigari. Isi fac rau cu mana lor, stiu toate cat de periculoase sunt”, a spus Magdalena, o batrana care nu a fumat niciodata. Psihologii considera ca fluxul crescut de femei care au devenit fumatoare se datoreaza faptului ca acestea doresc astfel sa-si exprime autoritatea.

Multe dintre ele ocupa functii de conducere, ceea ce le da incredere in sine si „puterea” de a concura cu barbatii. Lucrurile care le determina sa se apuce de fumat sunt curiozitatea, in adolescenta, de obicei, si conceptia gresita ca o femeie care fumeaza este mai seducatoare. Tendinta ca femeile sa fumeze mai mult decat barbatii a luat avand dupa Revolutie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment