Viciile din timpul sarcinii afectează sănătatea ... Nou-născuţii ai căror mame sunt fumătoare prezintă de trei ori mai multe riscuri de a deveni obezi faţă de copiii ale căror mame nu au acest viciu, arată un studiu japonez.

Cercetătorii de la Facultatea de medicină din Yamanashi cred că acest lucru se întâmplă pentru că bebeluşii mamelor fumătoare nu au primit suficientă hrană în perioada intrauterină.
Mamele fumatoare risca sa aiba copii obezi
La studiu, care a durat 20 de ani, au participat 1.400 de femei care au născut în perioada aprilie 1991 - martie 1997. Rezultatele studiului „demonstrează că fumatul în timpul sarcinii, chiar şi la începutul acesteia, poate avea consecinţe asupra sănătăţii copiilor, pe termen lung", a declarat profesorul Zentaro Yamagata, coordonatorul studiului.

Astfel, s-a constatat că riscul de obezitate este de 2,9 ori mai mare în rândul copiilor cu mame fumătoare în primele trei luni ale sarcinii şi de 2,4 ori mai mare la cei ale căror mame şi-au făcut un obicei din a sări peste micul dejun în timpul sarcinii.

Deocamdată cercetătorii nu au descoperit un motiv concret pentru această asociere. Însă, una dintre teoriile emise de aceştia este că fetuşii hrăniţi impropriu vor stoca hrana după naştere. „Ceea ce este important este că femeile trebuie să renunţe la fumat", a spus Yamagata.

Acesta este prima lucrare asupra asocierii între fumat şi obezitate, în care studiile au fost efectuate asupra unui grup de copii monitorizaţi de la naştere la vârsta de 10 ani.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment